Društvo

"PRIORITET SVIH PRIORITETA" Popović istakao da će sama izgradnja auto-puta prema Srbiji biti rutinska procedura

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović izjavio je u intervjuu Srni da će izbor najpovoljnijeg ponuđača za finansiranje, projektovanje i izgradnju dionice auto-puta od Johovca, preko Vukosavlja, Brčkog i Bijeljine do Rače, odnosno povezivanje Banjaluke i Beograda biti prioritet svih prioriteta.

"PRIORITET SVIH PRIORITETA" Popović istakao da će sama izgradnja auto-puta prema Srbiji biti rutinska procedura
FOTO:BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
Đorđe Popović

Popović je istakao da će nakon izbora izvođača sama izgradnja biti nešto što spada u rutinske procedure.

– Mnogo je duži period koji je neophodan da se urade sve pripremne aktivnosti da se izabere izvođač. Kada se sa njim potpišu odgovarajući ugovori, onda izgradnja ide dobro. Ono sa čime možemo biti zadovoljni jeste da smo na dionici od Rače do Bijeljine, dugoj oko 17 kilometera, faktički već završili eksproprijaciju – rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, eksproprijacija se ubrzanom dinamikom odvija i na drugoj dionici od Bijeljine do granice sa Brčko distriktom, a u toku su aktivnosti Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove na dionici od Vukosavlja do zapadne granice Brčko distrikta.

Popović je naglasio da se intenzivno radi na dionici koridora “Pet ce”, od Johovca do Rudanke, čija će izgradnja biti završena u skladu sa planom.

– Takođe, očekujemo da u ovoj godini bude izabran i izvođač za izgradnju obilaznice oko Doboja, odnosno dionice auto-puta koja Rudanku povezuje sa Putnikovim brdom i dalje sa Federacijom BiH – rekao je Popović.

Popović je naglasio da ništa manje značajan nije ni projekat povezivanja auto-putem Banjaluke i Prijedora do Novog Grada, te izgradnje brzog puta od Prijedora do Kozarske Dubice, koji bi povezao Banjaluku sa granicom i dalje sa koridorom 10 kroz Hrvatsku.

– Koncesionar je u prethodnom periodu značajno kasnio iz razloga što se tražilo najkvalitetnije rješenje koje će najmanje zadirati u imovinska prava određenih povratičkih kategorija na lokalitetu gdje treba da prolazi trasa auto-puta. Tu je uložen značajan napor, postignut je napredak i već na narednoj sjednici parlamenta Srpske očekujemo da na usvajanje dođe plan parcelacije i pratećih dokumenata kako je to predviđeno samim ugovorom – objasnio je Popović.

Nakon toga, dodao je Popović, može se pristupiti i realizaciji jedine obaveze Republike Srpske u tom projektu, a to je stavljanje na raspolaganje zemljišta za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Govoreći o “Željeznicama Republike Srpske”, Popović je istakao da Vlada polaže velike nade u sam proces restrukturisanja ovog preduzeća, nakon čega bi ovo preduzeće u budućnosti moglo biti privlačno za potencijalne strane investitore.

– Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da se “Željeznice” ubuduće organizuju kao holding. To je jedan složeniji oblik organizovanja preduzeća, ali je procijenjeno da će ovaj oblik imati daleko najveće benefite kada je riječ o upravljačkom i računovodstvenom razdvajanju firmi unutar “Željeznica” – napomenuo je Popović.

Ono što se traži prema direktivama Evropske unije, kaže Popović, jeste da se jasno razdvoje operacije od infrastrukture, kao i eventualni profitni centri koji su sada svi u jednom vertikalno integrisanom preduzeću.

“Željeznice” su, navodi Popović, trenutno organizovane po modelu vertikalno integrisanog preduzeća, što u prošlosti nije dalo dobre rezultate.

Pročitajte još

– Smatramo da će holding kao oblik organizovanja pomoći da se razdvoje kako upravljačke tako i računovodstvene cjeline. To će pomoći i u tome na čemu se veoma insistira kroz evropske direktive, a to je da se spriječi prelivanje subvencija – pojasnio je Popović.

Prema njegovim riječima, svugdje u Evropi subvencioniše se putnički saobraćaj, ali ono što se traži u skladu sa direktivama EU jeste da ne može dolaziti do prelivanja subvencija iz putničkog u kargo saobraćaj.

– Cilj kojem stremimo je da se kroz organizaciju “Željeznica” kao holdinga, odnosno zavisnih preduzeća, postignu efekti i da u perspektivi ova holding kompanija postane privlačna i za potencijalne strane investiture – naglasio je Popović.

Kad je riječ o vazdušnom saobraćaju, Popović je naveo da su u ovom sektoru najizraženije posljedica pandemije virusa korona.

– Osjetan je ogroman pad prihoda “Aerodroma Banjaluka”. Naravno, Vlada Srpske subvencioniše “Aerodrom” da ovim teškim trenucima ne bi poklekao u potpunosti. Saobraćaj se odvija u minimalnom obimu i nadamo se da će se stvari uskoro promijeniti na bolje – rekao je Popović.

Ministar Popović je istakao da su veliki planovi kada je riječ o razvoju “Aerodroma Republike Srpske”.

– Republika Srpska je svjesna značaja Aerodroma u Banjaluci i njegovog daljeg modernizovanja i razvoja. Smatramo da je neophodno ulagati kako u modernizaciju aerodromskih površina, tako i u izgradnju određenih prostora, koji će služiti za bolje funkcionisanje kargo i putičkog saobraćaja. Tu se već određene aktivnosti i sprovode – dodao je Popović.

Govoreći o izgradnji aerodroma u Trebinju, Popović je naglasio da su već sprovedene mnoge aktivnosti, počevši od deminiranja terena i pripremi lokacije koju sprovodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

– Očekujemo da će sama izgradnja početi u rano proljeće, imamo takva obećanja iz Srbije. Aerodrom u Trebinju će pokazati svu svoju opravdanost i pokazaće da nisu bili u pravu svi oni koji su ga osporavali. Aerodrom će privući značajan dio vazdušnog saobraćaja zbog prednosti koje će pružati – naglasio je Popović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije