Digitalna Srpska

Pripazite kako ih koristite: Ovo su aplikacije koje najviše cijede bateriju na vašem telefonu

Brojne popularne aplikacije predstavljaju prilično opterećenje za rad smartfona.

Pripazite kako ih koristite: Ovo su aplikacije koje najviše cijede bateriju na vašem telefonu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Pogledajte koje među njima su se našle na vrhu liste u istraživanju koje je u obzir uzelo tri različita parametra.

Među 100 najpopularnijih aplikacija, koje najviše cijede bateriju vašeg smartfona, zauzimaju najviše memorije i usporavaju mu rad?

Pri odabiru su u obzir uzeta tri parametra: koliko funkcionalnosti pojedina aplikacija koristi (recimo, kameru ili lokaciju), korišćenje baterije i dostupnost tamnog načina rada.

Kad se ta tri faktora gledaju zajedno, ovo je prvih deset najzahtjevnijih aplikacija koje su nama dostupne (ili su često u upotrebi):

1) Fitbit

2) Uber

3) Skype

4) Facebook

5) Airbnb

6) Instagram

7) Tinder

8) Snapchat

9) Whatsapp

10) Zoom

Prilično visoko su rangirani i YouTube, Booking.com, Amazon, Telegram i Linkedin.

Već je na prvi pogled očigledno da na listi dominiraju aplikacije za društvene mreže, od kojih su tri pod Facebookovom kontrolom.

Pročitajte još

Facebook, Instagram, Snapchat, Youtube, WhatsApp i Linkedin u proseku koriste 11 dodatnih funkcija u pozadini, što značajno opterećuje bateriju vašeg uređaja.

Najveći potrošači memorije

Među aplikacijama koje zauzimaju najviše memorije su Uber (i Uber Eats), Fitbit, Facebook, PayPal, Microsoft Teams, YouTube (i YouTube Music), Airbnb, TikTok, Linkedin, Snapchat, Duolingo, Slack, Tinder, Instagram, Spotify…

Ako se mučite s manjkom prostora za skladištenje podataka na vašem telefonu, isplatilo bi se da zamjenite pojedine aplikacije njihovim “lite” varijantama (recimo, Facebook) ili potpuno drugim platformama, prenosi b92

.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije