Svijet

Priznao UBISTVO SVOJE DJEVOJKE, suđeno mu za pranje novca i sada je na slobodi ZBOG POLITIKE

Jedan građanin Hong Konga je na Tajvanu ubio svoju djevojku i to je priznao, ali ako bi ga Hong Kong izručio Tajvanu, to bi značilo da to ostrvo priznaje kao nezavisnu državu koja nije dio Kine.

Priznao UBISTVO SVOJE DJEVOJKE, suđeno mu za pranje novca i sada je na slobodi ZBOG POLITIKE
FOTO: JEROME FAVRE / EPA;

Čan Tong Kai je u srijedu popodne napustio zatvor Klirvoter Bej Rod u Hong Kongu kao slobodan čovjek. U njemu je proveo 29 mjeseci zbog pranja novca. Međutim, priznao je mnogo teži zločin, odnosno ubistvo. Ali, s obzirom na to da ga je počinio na Tajvanu, za taj zločin neće odgovarati do daljnjeg.

Razlog su specijalni odnosi Hong Konga i Tajvana. Hong Kong zvanično pripada Kini, ali na polju pravosuđa uživa posebna prava. Tako je, recimo, isključena mogućnost izručenja kriminalaca Narodnoj Republici Kini, Makau ili Tajvanu.

Tajvan sebe vidi kao nezavisnu državu koja je, iako faktički nezavisna od Kine, izolovana na svjetskoj diplomatskoj sceni. Kada bi se Tajvan uspio s Hong Kongom dogovoriti o izručenju Čan Tong Kaija, bio bi to diplomatski uspjeh za vladu u Tajpeiu. To bi onda značilo da se radi o zvaničnom dogovoru dvije suverene države Kine i Tajvana.

Čan je u februaru prošle godine sa svojom djevojkom Pun Hiu Ving, takođe iz Hong Konga, bio na odmoru na Tajvanu. Upoznali su se nešto ranije. Kada je Čan doznao da je Pun u petom mjesecu trudnoće sa svojim bivšim dečkom, udavio ju je iz ljubomore. Njen leš je sakrio u kofer koji je ostavio u jednom parku.

Čen se vratio u Hong Kong i nikome nije pričao šta se desilo. Ali, izdale su ga finansijske transakcije koje je obavljao karticom ubijene djevojke. Njeni roditelji su prije toga prijavili nestanak. Za vrijeme saslušanja Čen je priznao zločin, kao i gdje je sakrio tijelo.

(Avaz)