Gradovi

PROCES FISKALIZACIJE U BRČKOM Prekršajni nalozi protiv advokata i 200 firmi bez fiskalne kase

Proces inicijalne fiskalizacije u Brčko distriktu, koji je počeo u martu ove godine, priveden je kraju uvođenjem fiskalnih kasa kod najvećeg broja, od ukupno 3.000 pravnih lica i preduzetnika.

PROCES FISKALIZACIJE U BRČKOM Prekršajni nalozi protiv advokata i 200 firmi bez fiskalne kase
FOTO: CVIJETA KOVACEVIĆ/RAS SRBIJA

Svima koji to nisu uradili izdati su prekršajni nalozi.

Finansijska inspekcija je izvršila kontrolu i kod najmanje 200 poreskih obveznika su podneseni prekršajni nalozi i izrečene kazne jer to nisu učinili u zakonskom roku – rekao je Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave.

On je potvrdio da su prekršajni nalozi izdati i brčanskim advokatima, koji od aprila štrajkuju tražeći izuzimanje iz procesa fiskalizacije, kako je to riješeno i u entitetima.

Mirko Simić, član protestnog odbora advokata, kaže da on i njegove kolege još nisu dobili prekršajne naloge, ali da će u slučaju da ih dobiju tražiti sudsko odlučivanje.

– Dobili smo rješenja o obavezi fiskalizacije, a većina kolega dobila je i rješenja Apelacione komisije o odbijanju žalbi na ta rješenja. Prekršajne naloge nismo dobili, a kada stignu tražićemo sudsko odlučivanje – rekao je Simić za Srpskainfo.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Mirko Simić

Pojasnio je da je nakon izdavanja rješenja, a prije prekršajnih naloga, Poreska uprava kod njih trebala obaviti kontrolu i dodao da će advokati rješenja i naloge Poreske uprave osporavati tužbama.

Simić kaže da brčanski advokati očekuju da će Apelacioni sud Brčko distrikta uskoro odlučiti o njihovoj inicijativi za ocjenu usklađenosti izmjena i dopuna Zakona o fikalnim sistemima sa Statutom.

Pročitajte još

Oni tvrde da izmjene i dopune ovog zakona, kojima su advokati uvedeni u sistem fikalizacije, nisu donesene u zakonom propisanoj proceduri.

Advokati u Brčkom su sve vrijeme obustave rada i zastupanja pred sudom i institucijama Brčko distrikta imali podršku entitetskih advokatskih komora čiji su predstavnici nedavno razgovarali i s Pravosudnom komisijom Brčko distrikta.

Sa ovog sastanka je poručeno da nema uslova za osnivanje samostalne advokatske komore Distrikta i da to svakako ne bi riješilo problem obustave rada, jer su advokati prestanak štrajka uslovili izmjenama Zakona o fiskalnim sistemima Brčko distrikta i njihovim izuzimanjem iz sistema fiskalizacije.

Adokat Simić kaže da će, ukoliko do toga ne dođe, advokati sa sjedištem u Brčko distriktu najverovatnije izmjestiti svoja sjedišta u druge gradove i opštine, ali da će i dalje ostati neriješen problem zastupanja građana pred sudovima i institucijama Distrikta u kojima je na čekanju više od 1.000 predmeta.

Rigorozne kazne

Za nepoštovanje odredbi Zakonu o fiskalnim sistemima propisane su rigorozne kazne, koje se kreću od 500 do 15.000 KM, a  propisana je i mjera zatvaranja objekta na period od 30 dana.