Banjaluka

Produbljivanje i proširenje korita u Banjaluci: Skupštinska većina amandmanima skinula novac namijenjen za ČIŠĆENJE KANALA i zaštitu od poplava

Savjetnik gradonačelnika Milada Šukalo, nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, naglasila je da ukoliko dođe do eventualne nepogode, upravo će predstavnici skupšinske većine najglasnije kritikovati gradsku administraciju.

Produbljivanje i proširenje korita u Banjaluci: Skupštinska većina amandmanima skinula novac namijenjen za ČIŠĆENJE KANALA i zaštitu od poplava
FOTO: S. ĆUKOVIĆ/GRAD BANJALUKA

Kako su naveli iz Gradske uprave skupštinska većina amandmanima na budžet Grada za 2024. godinu skinula je skoro sva sredstva za stavke namijenjene za redovno održavanje grada, odnosno za čišćenje i održavanje kanala u cilju smanjenja rizika od poplava.

– Jedna od tema sjednice ticala se, između ostalog, smanjenja novčanih sredstava namjenjenih za čišćenje kanala na teritoriji Banjaluka. Naime, amandmanima skupštinske većine na budžet za ovu godinu,  sredstva namijenjena za čišćenje kanala umanjena za zaista veliki iznos, čime je ugroženo redovno održavanje istih na teritoriji cijelog grada. Dodatno, ovom odlukom su stvoreni i mogući problemi građanima, njihovim domaćinstvima, saobraćajnicama i drugoj infrastrukturi u slučaju poplava ili većih padavina. Ukoliko dođe do neke nepogode, upravo će ti koji su ta sredstva znatno umanjili, prvi kritikovati rad gradske administracije – rekla je Šukalo.

Ona je podsjetila i na to da su ranijih godina ulagana velika sredstva za ovu namjenu, odnosno da se u prosjeku godišnje za ove namjene izdvajalo oko 600 hiljada KM.

Pročitajte još

– U pitanju su radovi koji podrazumijevaju produbljivanje i proširenje korita, formiranje pravilnih kosina na obalama vodotokova, košenje obala, uklanjanje otpada, suvih, palih, kao i stabala koja se nalaze u zoni korita, te sanaciju kamenom oblogom dijela obala vodotokova – zaključila je savjetnica gradonačelnika.

Dodano, na sjednici Štaba jednoglasno je prihvaćen Plan zaštite i spasavanja od elementarnih nepogoda i drugih nesreća, a prihvaćen je i zaključak kojim se iskazuje potreba za redovnim kontrolisanjem granulacije kamenih agregata, kako bi se izbjeglo zatvaranje oborinske kanalizacije i plavljenje saobraćajnica, infrastrukturnih objekata i domaćinstava u gradu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu