Društvo

“PROFESOR KAŽE DA IM MASKE NE TREBAJU” Kon o kršenju mjera protiv korone u školama

Epidemiolog Predrag Kon apelovao je na ljude da, kada spremaju slavlja, ipak prate preporuke struke kako ne bi došlo do širenja korona virusa.

“PROFESOR KAŽE DA IM MASKE NE TREBAJU” Kon o kršenju mjera protiv korone u školama
FOTO: DRAGAN KUJUNDZIC/TANJUG

Treba se adaptirati da se mjere poštuju i da se smanji mogućnost prenošenja virusa. Zato ja kažem, nemojte dozvoliti sebi da se jedan divan dan, slavlje, kasnije pretvori u tugu – rekao je on.

Kon je rekao da ni njemu do kraja nije jasno zašto su slavlja ponekad značajnija od čuvanja zdravlja, prenosi Blic.

On je pojasnio da odluka o produžavanju rada kafića može da se promijeni za sat.

– Ali su problematične odluke o organizaciji sajmova i kongresa. Vi ne možete na dan-dva pred da kažete – e sad ne može, jer postoje pripreme – rekao je Kon.

Povećanje broja zaraženih u generacijama koje idu u kafiće

Kako je naveo, dolazi hladnije vrijeme i niko neće doći u kafiće prije 9 sati.

– Mi imamo obavezu, što već radimo, da usavršimo taj nadzor do tog nivoa da se to odmah uoči, povećanje broja zaraženih, naročito u generacijama koje borave u kafićima – rekao je on.

On je rekao da svuda oko nas “gori” i dolaze hladniji dani, ali ipak ima mnogo kršenja mjera u Srbiji koje ostane zabilježeno.

– To znam jer mi neprekidno šalju i pokazuju snimke. Imam dokaz da ima i kršenja. S druge strane situacija nam je relativno stabilna i prihvatljiva, možemo da kažemo da smo sa ovom situacijom zadovoljni – ocijenio je Kon.

U Beogradu u 21 osnovnoj školi virus, sedam srednjih škola pod nadzorom

Kon je kazao da u 21 osnovnoj školi u Beogradu u kojima ima virusa, u četiri je ponovljena pojava virusa, ali u drugim odjeljenjima.

On je rekao da se prati sedam srednjih škola u Beogradu koje su trenutno pod nadzorom.

 – Imamo sedam srednjih škola koje sada u Beogradu pratimo, da li se sprovode mjere. Ne sprovode se jednako u srednjim i osnovnim školama, to je jasno, postavlja se pitanje da li će u srednjim školama da proradi taj sistem – kazao je Kon.

On je rekao da je bitno pratiti upravo taj uzrast, jer su oni “veliki prenosioci”, kao i “mladi na studijama, jer su grupisani i daleko je veća mogućnost prenosa”.

– Ja imam dojavu da profesor uđe i kaže – ne trebaju vam maske, da li je to istina, ja to ne mogu da kontrolišem – naveo je on.

Kon je kazao da su vakcine protiv gripa koje su stigle u Srbiju namijenjene starijima od 3 godine i da je preporuka da se rizičan dio stanovništva vakciniše.

– Imamo situaciju da kovid isto obara limfocite i organizam koji je pretrpio kovid je osjetljiviji na grip i ostale infekcije, ali je jasno da je taj rizik i postoji ozbiljna preporuka SZO da se ne treba šaliti sa virusom – naveo je Kon.