Društvo

PROMIJENILI ODLUKU Testovi na korona virus iz BiH ipak NE VAŽE za ulazak u Sloveniju

Iako je Slovenija u subotu relaksirala mjere za prelazak granice, odnosno ulazak u tu zemlju, ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs danas je izjavio da za ulazak u Sloveniju ne vrijede testovi koji su napravljeni u laboratorijama u BiH.

PROMIJENILI ODLUKU Testovi na korona virus iz BiH ipak NE VAŽE za ulazak u Sloveniju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vlada Slovenije prvo je u subotu izmijenila uredbu o sprovođenju mjera za sprečavanje širenja korona virusa na graničnim prelazima na spoljnoj granici i na kontrolnim punktovima unutar zemlje i prilagodila je preporukama Evropske komisije.

Pored zelene i crvene liste zemalja, vlada je osmislila i narandžastu koja zamjenjuje žutu. U nedjelju je redefinisan popis zemalja, a sada i dijelova zemalja prema epidemiološkom riziku. Odluka će stupiti na snagu u utorak.

Iako su Slovenci prvo objavili da priznaju testove na korona virus koji su urađeni u određenim laboratorijama u BiH, došlo je do promjene odluke, piše Klix.

– Test mora pokazati da niste zaraženi koronom i ne smije biti stariji od 48 sati i mora se napraviti u bilo kojoj provjerenoj laboratoriji u okviru Evropske unije. Testovi iz trećih zemalja, kao što je BiH, ne vrijede barem zasad, iako to bi se moglo promijeniti u budućnosti – rekao je Hojs.

On je dodao da se uvodi mogućnost da osoba kojoj je određen karantin na granici pokaže test tokom karantina, a u slučaju negativnog testa, period karantina će joj biti prekinut.

Dakle, državljani BiH moći će putovati u Sloveniju bez 10-dnevnog karantina, ali pod uslovom da imaju negativan PCR test na korona virus koji je urađen u nekoj od zemalja EU i Šengena.

FOTO: MICOL BRUSAFERRO/EPA
FOTO: MICOL BRUSAFERRO/EPA

Osobe koje imaju stalno ili privremeno prebivalište u zemlji sa zelene liste i dolaze iz tih zemalja mogu ući bez ograničenja i karantina. Iste osobe koje su neprekidno boravile u ovoj zemlji najmanje 14 dana prije dolaska u Sloveniju.

Prema Hojsu, novost je i značajno povećanje pragova za klasifikaciju zemalja – za zelene zemlje incidencija je sada do 25, za crvene iznad 50.

Pročitajte još

– Moguće je uzeti u obzir brojeve čak i iznad 100, koje je komisija povezala sa broj izvršenih testova  – dodao je.

Osoba koja je odlukom stavljena u karantin može se testirati na prisustvo korona virusa tokom trajanja karantina.

– Ako je negativan, karantin će biti ukinut ranije – objasnio je Hojs. Mogućnost ukidanja odluka o karantinu negativnim testom trenutno postoji samo za one izdate na granici po ulasku u zemlju, ali ne i za one unutar zemlje.