Svijet

PROMIJENILI STAV Džonson će ponuditi DVA RJEŠENJA za Bregzit vodećim liderima EU

Britanski premijer Boris Džonson uporno je odbijao da odustane od tvrdokornog stava kada je u pitanju Bregzit, ali čini se da ga ipak mijenja kako se bliži utvrđeni rok za izlazak.

PROMIJENILI STAV Džonson će ponuditi DVA RJEŠENJA za Bregzit vodećim liderima EU
Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi Sandej tajms, Džonson će u ponedjeljak predočiti planove za Bregzit vodećim predstavnicima EU Angeli Merkel, Emanuelu Makronu i predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru.

Prema pisanju lista, ponudiće im dva rješenja: ili će mu pomoći da formuliše novi ugovor o Bregzitu, ili će pristati na sporazumni raskid bez ugovora 31. oktobra.

U petak se iz krugova EU moglo čuti da je Velika Britanija promijenila stav i da je Džonson pristao da poslije izlaska zemlje iz EU na irskom ostrvu ne bude uvedena granica sa carinskim kontrolama.

Kako prenose mediji, Džonson izgleda ima na umu regulativu, prema kojoj bi Sjeverna Irska sklopila neku vrstu carinskog partnerstva sa EU i istovremeno ostala dio carinske unije sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Partner Džonsonovih torijevaca, sjevernoirska Demokratska unionistička partija (DUP), međutim, ne vjeruje da je tako nešto izvodljivo i strahuje da bi carinske kontrole između EU i Velike Britanije bile prenijete i na granicu između Sjeverne Irske i britanskog ostrva.

Potpredsjednik DUP Najdžel Dods odbacio je takvo rješenje u intervjuu za italijansku Republiku.

– To ne bi uspjelo, jer Sjeverna Irska mora ostati ravnopravan dio britanske carinske unije – rekao je on.

Džonson je, međutim, upućen na DUP, jer samo uz njihovu podršku torijevci imaju većinu u londonskom parlamentu. Pitanje ugovora o Bregzitu igra veoma važnu ulogu u slučaju izlaska Velike Britanije iz EU, jer se bez sporazuma očekuju teške ekonomske posljedice zbog naglog prekida trgovinskih odnosa.

Džonson će tražiti podršku parlamenta za dogovor sa EU

Britanski premijer će zatražiti od parlamenta da podrži svaki sporazum o Bregzitu koji bude postigao sa EU u roku od 24 sata prije evropskog samita sljedeće nedjelje, saznaje Tajms.

Džonson će danas podnijeti prijedlog u kojem traži od poslanika da podrže bilo kakav sporazum koji osigura sa EU na samitu od 17. do 18. oktobra, zajedno sa uslovima takozvanog Benovog akta, koji ga obvezuje da traži produženje ako sporazum ne bude postignut, navodi list.

Evropska unija složila se u petak da započne intenzivne razgovore sa Britanijom kako bi pokrenule zastoj oko Bregzita, najavljući da bi dogovor mogao biti postignut prije roka do 31. oktobra.

(Blic)