Digitalna Srpska

PROMJENA PRAVILA Korisnici Jutjuba mogu da traže uklanjanje AI sadržaja koji ima njihovo lice ili glas

Platforma Jutjub je uvela promjenu svojih pravila tako da će korisnici moći da zatraže ukidanje sadržaja generisanog vještačkom inteligencijom (AI) koji simulira njihovo lice ili glas.

Žena drži jutjub znak
FOTO: FREEPIK

Jutjub želi da pogođeni korisnici zatraže uklanjanje AI sadržaja na osnovu kršenja privatnosti, a ne zato što je u pitanju takozvani “dipfejk”, odnosno obmanjujući sadržaj, prenosi portal Teh kranč.

Osoba koja je objavila sumnjivi sadržaj će najpre dobiti 48 sati da ga ukloni.

Ako se to desi, žalba je zatvorena, a u suprotnom će Jutjub pokrenuti pregled sadžaja.

Pročitajte još

Podnošenje zahtjeva za uklanjanje ne znači da će sadržaj biti automatski uklonjen, već će Jutjub na osnovu više različitih faktora donijeti konačnu odluku.

Kompanija će morati da procijeni da li je u pitanju satira ili parodija, da li sadržaj jasno ukazuje na osobu koja traži uklanjanje i da li je sadržaj zaista napravljen uz pomoć AI.

Jutjub će takođe posebno razmatrati da li sadržaj prikazuje javnu ličnost ili drugu dobro poznatu osobu koja se ne ponaša u skladu sa zakonom ili na drugi neprimjeren nečin.

Ova odredba je posebno važna u izbornoj godini u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi AI sadržaj mogao potencijalno da utiče na birače i promijeni ishod glasanja, navodi tehnološki portal.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu