Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PROMOCIJA GUSLARA I EPSKIH PJESNIKA U GRADIŠKI Srpska rođena u poemi Momčila Blagojevića

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Nekoliko najpoznatijih guslara iz Republike Srpske i Crne Gore izvelo je u ponedjeljak naveče u gradiškom “Kulturnom centru” epsku pjesmu “Srpska je rođena” koju je napisao Momčilo Blagojević, nastavnik istorije iz ovog grada. U program su, pored ostalih, nastupili guslari Slavko i Vasilije Goranović te Vaso Drašković, narodni zdravičar Radovan Bratić. Posebnu pažnju pobudio je mladi guslar Vasilije Goranović kojeg je publika nagradila dugim apaluzom.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Vasilije Goranović

Zoran Rabrinović, predsjednik Udruženja guslara i epskih pjesnika Republike Srpske pohvalio je organizatore i ljubitelje ove umjetnosti koji su sa velikom pažnjom pratili dvosatni program.

– Posebno sam obradovan zbog mladih u publici. To je dokaz da gusle, epska pjesma i srpska tradicija neće izumrijeti. Uloga epske pjesme u stvaranju Republike Srpske je velika, što potvrđuje i pjesma Momčila Blagojevića a uloga gusala koje su duboko ukorijenjene u srpskom narodu je velika – kazao je Rabrinović.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Momčilo Blagojević, organizator programa i autor epske pjesme koju su guslari izveli na pozornici kazao je da ovo za njega predstavlja najveće priznanje te ga ohrabruje da opjeva i druge događaje važne za srpsku istoriju, posebno novijeg doba.

– Gusle su srpski instrument kojeg sada drugi pokušavaju da preuzmu, da prisvoje i prikažu kao dio svoje kulturne tradicije. Tome se možemo oduprijeti samo ovakvim programima. Ovo je dokaz da su gusle duboko u srpskoj tradiciji i da su uz gusle opjevane naše tragedije i naše pobjede. Sve što je uz gusle opjevano, to je preživjelo iskušenje zaborava – kazao je Blagojević.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Ovom prilikom plakete Saveza guslara i epskih pjesnika uručene su Momčilu Blagojeviću i Javnoj ustanovi “Kulturni centar”. Ovaj program, upriličen povodom “Gospojinskih svečanosti” pomoglo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO