Kolumne

Propali brak

Još nisu ni zagrijali skupštinske klupe, a već je pukao brak između koalicionih partnera u Srpskoj, čime je potvrđena trenutna politička slabost Marka Pavića i dijela DNS koji ga podržava, a o čemu se već dugo šuška.

Propali brak
FOTO RAS ARHIVA

Nakon što su u ponedeljak dali glas Nedeljku Čubriloviću i pomogli mu da ponovo zasjedne u fotelju predsjednika NS RS, koalicioni partneri su jasno dali do znanja članovima DNS-a okupljenim oko predsjednika Marka Pavića da ih njihovo mišljenje trenutno mnogo ne zanima. Time su im zadali šamarčinu od koje će se teško oporaviti. Kako trenutno stoje stvari, ukoliko Pavić ne nađe načina da povrati povjerenje svojih dojučerašnjih koalicionih partnera, DNS-u ne preostaje ništa drugo nego da ode u opoziciju.

Opcija je, naravno, i da ostane u braku s koalicionom većinom, ali sa lošom pozicijom, jer se, kako sad stvari stoje, njihovo mišljenje neće uvažavati, niti će, po svemu sudeći, igrati ikakvu ulogu u političkom životu.

To se uostalom pokazalo ne samo na protekloj sjednici NS RS kada su javno poniženi, već i unazad dva mjeseca kada im je poručeno da u vlasti mogu učestvovati samo „odabrani“ DNS-ovci, što je samo po sebi značilo da su pali u političku nemilost iz koje će se teško izvući.

A da DNS-ovci okupljeni oko predsjednika Pavića trenutno predstavljaju tek političke marionete prekjuče je potvrdila i njihova dojučerašnja stranačka koleginica Spomenka Stevanović, koja je rekla da na protekloj sjednici NS RS jednostavno nisu mogli podržati da prvi parlamentarac Srpske bude Duško Ivić, kojeg su predložili organi DNS-a, jer Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i SNSD nisu dali saglasnost za njega.

To znači da DNS trenutno ne može ni samostalno odlučivati koji njihovi kadrovi će učestvovati u vlasti. Kakva sudbina ih čeka, teško je reći. Jedno je sigurno, a to je da ih samo korak dijeli da od izbornih pobjednika postanu najveći politički gubitnici.