Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PROPAO PLAN LIDERA AMERIKE Sud blokirao novu mjeru Donalda Trampa o azilu

Svijet
Autor:

Foto: Michael Reynolds/EPA

Savezni sudija u San Francisku u srijedu je blokirao administraciju Donald Tramp u provođenju nove mjere kojoj je cilj zabrana gotovo svih zahtjeva za azil na granici između SAD i Meksika.

Okružni sudija Sjeverne Kalifornije privremeno je blokirao mjeru koja je od tražilaca azila zahtijevala da najprije potraže utočište u trećoj zemlji preko koje su putovali za SAD.

Odluka je učinila nevažećom presudu okružnog sudije Vašingtona Timotija Kelija donesenu ranije tog dana, koja je odbila tužbu zastupnika imigracije, poručili su advokati.

Trampova administracija je brzo pozdravila odluku sudije Kelija, rekavši da bi to obeshrabrilo zloupotrebu procesa azila.

Nakon odluke suda u San Francisku, mjera će biti suspendovana do daljnjeg.

Trampova administracija nastojala je smanjiti sve veći broj uglavnom srednjoameričkih migranata koji dolaze na granicu između SAD i Meksika, bježeći od nasilja i siromaštva u zemljama kao što su Gvatemala, Honduras i El Salvador. Velika većina njihovih zahtijeva za azil okarakterisana je kao lažna.

Bijela kuća je 16. jula objavila navedenu mjeru, protiv koje su grupe za ljudska prava podnijele tužbu u Kaliforniji s obrazloženjem da ona krši američki zakon.

Imigracija se ponovno pojavila u središtu pažnje predsjedničke kampanje 2020. godine. Na izborima 2016. birači su nagradili tadašnjeg kandidata Donalda Trampa za antiimigrantsku retoriku nakon što je obećao da će izgraditi zid na američkoj granici s Meksikom i pozvao na zabranu ulaska muslimana u SAD.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO