Biznis

Prosječna plata 1.285 maraka: Najviša primanja u oblasti informacija i komunikacija, najniža u građevinarstvu i trgovini

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u pravnim licima u BiH u oktobru iznosila je 1.285 KM i nominalno je viša za 1,6 odsto, a realno za 1,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

VADJENJE NOVCA IZ NOVČANIKA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U odnosu na oktobar prošle godine, prosječna isplaćena neto plata nominalno je viša za 11,1 odsto, dok je realni indeks bio veći za 8,8 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U oblasti informacija i komunikacija isplaćena neto plata u oktobru iznosila je 1.854 KM, u finansijskim i djelatnostima osiguranja 1.832 KM, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom 1.792 KM.

Pročitajte još

U pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane, prosječna isplaćena neto plata u desetom mjesecu iznosila je 841 KM, u građevinarstvu 972 KM, a u trgovini na veliko i malo, te popravci motornih vozila i motocikala 996 KM.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenom u pravnim licima u BiH za oktobar iznosila je 1.981 KM, što pokazuje nominalan rast za 1,6 odsto, a realno je veća za 1,5 odsto u odnosu na septembar.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata za oktobar u odnosu na isti mjesec 2022. godine nominalno je viša za 11,3 odsto, dok je realni indeks bio veći za devet odsto.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu