Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PROŠLA JE PAKAO U PERUU Domaćica iz Požarevca nedužna bila u zatvoru sedam godina

Hronika
Autor:

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Požarevljanka Vase Radović (49) koja je nedužna robijala sedam godina u zatvoru u Limi, poslije dva neuspjela pokušaja, iz trećeg puta uspjela je da se vrati u Srbiju.

Vase Radović sletila je noćas na beogradski aerodrom i time okončala osmogodišnju agoniju u Peruu, u kojem je provela sedam godina u zatvoru.

Drama ove domaćice iz Požarevca počela je 2011. godine kada je u lažnoj nagradoj igri osvojila putovanje u Peru, ali joj je, pri povratku, u prtljag podmetnuta droga, zbog čega je osuđena na deset godina zatvora.

– U Peru sam dospjela kao turista 26. avgusta 2011. i u pitanju je jedna nagradna igra gdje sam naravno obmanuta, i ovdje sam ostala. Znam ko je stavio drogu u moju torbu, znam osobu lično, jer je ta osoba bila moj vodič sve vrijeme i pare koje su dali za putovanje i za trošak su bile sve vrijeme sa tom osobom, kao i moj pasoš i kompletna dokumentacija, karte i sve ostalo – ispičala je nedavno u jutarnjem programu Vase putem video poziva.

Zbog dobrog vladanja uslovno je puštena poslije sedam godina, ali od tada nije uspijevala da se vrati u Srbiju.

– Puštena sam iz zatvora 2018. godine, to je neko predsjednikovo pomilovanje. Zahvalna sam im, dolazile su i delegacije, znali su svi da sam nedužna i da odležavam tuđu kaznu, čestitali mi, sve ambasade ovdje znaju o meni – rekla je ona tom prilikom.

Nikako nije mogla da sakupi novac za kartu, jer je zarađivala jedva da preživi, rizikujući da je zbog rada na crno vrate nazad u zatvor. U pomoć su priskočili porodica i prijatelji, koji su sakupili 1.200 evra za avionsku kartu. Međutim, morala je da čeka na izdavanje pasoša i, u tom čekanju, karta je istekla i propala.

Novac za avionsku kartu iz Lime do Beograda, preko Madrida, sakupili su građani Požarevca u humanitarnoj akciji.

– Presrećna sam što sam se vratila i jedva čekam da vidim svoje kćerke. Hvala svima koji su mi pomogli – rekla je vidno uzbuđena Vase po slijetanju na beogradski aerodrom.

Građani su već dva puta sakupili novac za avionske karte, ali su one oba puta propale, zbog birokratskih prepreka, pa je ovo bila “treća sreća”.

Doprinos u akciji za povratak Vase dali su i naše Ministarstvo spoljnih poslova i Ambasada Srbije u Argentini.

(Novosti, Tanjug)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO