Hronika

Prošlo je 7 dana od nestanka: Srbinu koji je nestao u Grčkoj nema traga, porodica prolazi kroz agoniju

Radovan Juračić (44) se 29. maja u Atini ukrcao na trajekt i zaputio na ostrvo Kos, gdje ga je čekao kum. Nije se pojavio na ostrvu, niti porodica ima vijesti gdje se nalazi.

Žena nestalog Radovana Juričića
FOTO: KURIR TV/SCREENSHOT

Možda je glavno pitanje da li se Radovan zaista ukrcao na trajekt za ostrvo Kos ili je možda ostao u Atini?! Moram reći da ovo nije prvi put da neko ode u drugu državu, javi se porodici i iznenada nestane – ovo kaže bivši pripadnik službe državne bezbjednosti Božidar Spasić o nestanku Kikinđanina.

Kako se nije pojavio na Kosu, gdje ga je čekao kum, niti se porodici javio sa nekog drugog mjesta, za njim je raspisana potjernica i već sedam dana policija, Interpol i srpska ambasada čine sve da saznaju šta se desilo.

Vrijeme prolazi

Spasić kaže da iskustvo pokazuje da je za pronalazak nestalih najbitnije 48 sati od prijave nestanka.

– Porodica je, naravno, zaprepašćena i zatečena, pogotovo što nema nikakvih porodičnih problema niti sumnji u Radovanovu namjeru putovanja. Policija je upoznata sa dešavanjima i ne smije se isključiti nijedna opcija tokom potrage. Otežavajuća okolnost je ta što je počela turistička sezona u Grčkoj, pa su gužve veće i samim tim više ljudi cirkuliše na brodovima, što može dosta uticati na produžavanje potrage. Sedam dana je dug vremenski period, ali postoji mogućnost da se Radovan, recimo, nije ukrcao na brod za ostrvo već je u Atini upoznao nekog novog poslodavca sa kojim je sklopio dogovor – kaže Spasić.

Prema riječima sagovornika, ključni su snimci sa sigurnosnih kamera, koji će dati odgovore na bitna pitanja i uticati na dalji tok potrage za nestalom osobom.

– Ako se na kamerama bude vidjelo da se ukrcao na brod i da mu se gubi svaki trag, bojim se da će epilog priče biti tragičan. Imali smo slučajeve crnogorskih moreplovaca koji su nestali na trgovačkim brodovima tokom plovidbe, ali se sa sigurnošću ne može reći da li su sami upali u vodu ili ih je neko gurnuo – napominje Spasić.

Porodica nestalog Srbina kaže da od trenutka kad su shvatili da ga nema proživljavaju agoniju, ali da ni nakon cijele nedjelje potrage nemaju nove informacije.

– Zvali su nas iz srpske ambasade u Grčkoj da nam pruže podršku i pomoć. Potvrdili su nam da policija sprovodi sveobuhvatnu istragu danonoćno. Dobili su nalog da se pregledaju sve kamere, spisak putnika na brodu i sve ostalo vezano za to. Takođe, rekli su nam da su poslali zahtjev da im “Telekom Srbija” odobri zahtjev da oni mogu da lociraju telefon. Sada čekamo da nam se opet jave, jer se nadamo da će poslije svih tih prikupljenih podataka imati makar neki trag šta se dešava sa našim Radovanom. Znam da nas policija neće zvati za svaku sitnicu, ali s nestrpljenjem čekaju poziv – priča Dijana, Radovanova sestra.

Pročitajte još

Uvijek se javljao

I Radovanova supruga Dragana kaže da joj mnogo toga nije jasno, ali da ne gubi nadu i da samo čeka neku dobru vijest.

– Sa suprugom sam se posljednji put čula u ponedjeljak, dakle to je bio 29. maj. Krenuo je u 18 časova iz Atine prema Kosu. Zvao je u 20 časova i rekao da je sve u redu i da je na brodu i da će se javiti kada stigne na Kos. Poslije toga mu se gubi svaki trag. Kum je čekao i ostale trajekte, ali ništa. Zbunilo me to što mu je telefon bio lociran na drugom ostrvu – Rodosu, ali ga ni tamo za sada niko nije pronašao. Ono što me posebno brine jeste što se on meni uvijek javljao, šta god da je radio, gdje god odlazio ili mijenjao poslove – kaže očajna supruga Dragana.

Komšija Slobodan: Radovan je bio vrijedan, htio je da zaradi

Vijest o Radovanovom nestanku potresla je, osim porodice, i njegovog komšiju Slobodana Erdeljana, koji živi u kući pored Radovanove majke.

– Šokirao sam se kad sam čuo da je Radovan nestao. Dobar je čovjek, vrijedan, radan, ima dvoje maloljetne djece. Otišao je da radi i da zaradi za njihov bolji život, a sad se ne zna gdje je. Svi smo zabrinuti, baš me je potresao njegov nestanak – kaže Erdeljan, piše Kurir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije