Politika

Prostački atak načelnika Šipova na novinara i novinarku: Lokalac učio od glavnih Baja, evo ko su mu bili uzori (FOTO)

Milan Kovač, načelnik Šipova, prostački je izvrijeđao novinare Haruna Dinarevića i Alenu Beširević, spominjući eksplicitno svoj polni organ i upućujući im nepristojne ponude.

Milan Kovač
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nezadovoljan zbog istraživačkog teksta o malverzacijama u “Šumama RS”, u kojem su potkačili i njega, Kovač je uputio vulgarnu i seksističku poruku bez presedana, čak u uvredama bogatom javnom životu RS i BiH.

Paradoksalno je da su Alenu Beširović ove uvrede zatekle na Regionalnoj UN konferenciji, tokom panela o mizoginim seksističkim napadima na novinarke u regionu.

– Kad sam čula te riječi, prvo sam bila šokirana, što bilo ko, bilo kome izgovara takvo nešto u javnom prostoru. Tek kasnije sam osvijestila da su te uvrede upućene mom kolegi Harunu i meni – kaže Alena Beširević za Srpskainfo.

Dodaje da se ne osjeća ugroženo.

– On treba da se osjeća ugroženo, zbog onog što je učinio. Ja sam samo radila svoj posao i to čestito, ozbiljno i profesionalno – kaže Alena.

Njen kolega Harun Dinarević poručio je da je Kovač gnusnim psovkama namjerno napravio „spektakl“, kako bi pokazao svoju moć i novinarima i javnosti poručio: “Evo mogu ti sve ovo reći i ništa mi se neće desiti“.

Dugogodišnja praksa u BiH i regionu pokazuje da moćnici zaista sebi dopuštaju svašta, pa i najvulgarnije napada na novinare, a pogotovo na novinarke.

Kako je na Regionalnoj UN konferenciji o slobodi medija i sigurnosti novinara navela Jovana Gligorijević, jedna od osnivačica grupe “Novinarke protiv nasilja”, čak 36 odsto novinarki u Srbiji suočilo se sa nekom vrstom prijetnje.

FOTO: IMRAN KAPETANOVIĆ UN U BIH/ USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: IMRAN KAPETANOVIĆ UN U BIH/ USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Čak 73 odsto novinarki, koje su se našle na meti prijetnji, suočilo se sa ugrožavanjem reputacije, na profesionalnom i ličnom planu, a 50 odsto novinarki je doživjelo seksualno uznemiravanje – navela je Jovana Gligorijević, pozivajući se na istraživanje Nezavisnog udruženja novinara Srbije iz 2021. godine.

Svaki treći napadač na novinarke u Srbiji dolazi iz svijeta politike.

Pročitajte još

– U lokalnim medijima novinarke su još više ugrožene mobingom i seksualnim uznemiravanjem od strane lokalnih političara. Nemaju se kome obratiti, jer lokalni političari kontrolišu lokalne medije – rekla je Gligorijevićeva.

I u BiH je, prema podacima Udruženja BH novinari, nasilje nad novinarima, uključujući i rodno zasnovano nasilje prema novinarkama, posljednjih godina u rapidnom je porastu.

Među napadačima skoro polovina su političari i javni zvaničnici, a posebno se ističe lider SNSD Milorad Dodik.

milorad dodik predsjednik republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tako se Dodik, za 9 godina svoje vladavine, od 2012. do 2021. godine okitio sa čak 17 mizoginih ispada prema novinarkama.

U tom periodu on se, između ostalog, bavio izgledom i “moralnim karakteristikama” Gordane Katane, Tanje Topić, Ljiljane Kovačević i Ariane Saračević, a Slađani Jašarević, koja je tada bila novinarka BNTV na zadatku, poručio je: “jebo te, nisam ja muškarac za tebe”.

S druge strane Drine, u žestokoj konkurenciji se istakao Bratislav Gašić, jedan od omiljenih Vučićev ministara, sa čuvenom bljuvotinom iz 2015. godine.

– Što volim ove novinarke, kad ovako lako kleknu – bubnuo je Gašić, u to vrijeme ministar odbrane, a danas ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Ipak, čak ni među šampionima mizoginije i nasilja u cijelom regionu do sada nije viđen toliki stepen vulgarnosti i prostakluka kao u slučaju načelnika male opštine Šipovo.

Ali, praksa u svim zemljama regiona pokazuje da se “lokalci”, pogotovo ako su neprikosnoveni šerifi u svojoj zajednici, zdušno trude da nadmaše velike šefove.

Da li će Kovač krivično odgovarati

Kako je Alena Beširević rekla za Srpskainfo, Kovačev napad na nju Haruna Dinarevića će vjerovatno završiti na sudu. – Čim se to desilo, novinari i pravnici su nam pružili podršku. Slučaj je preuzelo Udruženje BH novinari, odnosno Linija za pomoć novinarima i oni će preduzeti potrebne korake – rekla je Alena Beširević. Kako tumače pravnici, ima osnova da bahati načelnik za ovaj ispad krivično odgovara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije