Društvo

Protest zbog kolapsa grijanja u Čelincu: Narodni front traži ostavke odgovornih i nadoknadu štete

Više od 600 korisnika, pravnih subjekata i fizičkih lica nema toplotnu energiju, što čini blizu 40 odsto stanovnika opštine Čelinac, odnosno svi građani indirektno kao korisnici javnih usluga, s obzirom da su sve javne institucije i ustanove korisnici usluga JP „Gradsko grijanje“.

Protest zbog kolapsa grijanja u Čelincu: Narodni front traži ostavke odgovornih i nadoknadu štete
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo je danas saopšteno iz Opštinskog odbora Narodnog fronta Čelinac. U medijima se, kako se navodi, mogla vidjeti informacija da je Osnovna škola „Miloš Dujić“ prekinula nastavni proces, te da je prekinut nastavni proces i u Srednjoškolskom centru, a u ovom Odboru navode da su i predškolske ustanove suočene sa izuzetno velikim problemima.

– Najranjivije kategorije, kao što su predškolska djeca, đaci, stara i iznemogla lica, bolesni, najviše su pogođeni ovim problemom i njihovo zdravlje se direktno dovodi u opasnost. Najveću odgovornost zbog nastalih problema snosi načelnik opštine Čelinac sa svojim saradnicima, koji nije reagovao na mnogobrojne apele zajednice i političkih subjekata, ali odgovornost treba da se utvrdi i za sve u hijerarhiji rukovođenja, do nivoa menadžmenta JP „Gradsko grijanje“ – navode iz Opštinskog odbora Narodnog fronta Čelinac.

Podsjećaju da je još 22. septembra načelnik opštine uvjeravao građane da nema problema i ne treba ništa da preduzimaju, da će grijna sezona početi 15. oktobra, a a zatim je 13. oktobra izjavio da će se radijatori početi zagrijavati u roku od 15 dana, da bi ponovo taj rok prolongirao za još 15 dana, a onda zaćutao.

Pročitajte još

– Ali nije rekao načelnik da je ugovor sa izvođačem radova potpisan u septembru mjesecu sa rokom završetka radova koji ističe tek 15 decembra – navode u saopštenju.

Iz ovog odbora su naveli da je zbog svega navedenog, odnosno zbog alarmantnog stanja i problema sa nedostatkom isporuke toplotne energije korisnicima grijanja u opštini Čelinac, ukupno 37 dana od zvaničnog početka grijne sezone, zakazano mirno okupljanje i protest građana, u petak 24. novembra u 15 časova ispred zgrade SO Čelinac.

Odgovornost za mirno okupljanje i proteste prema neodgovornoj opštinskoj vlasti preuzeli su Narodni front, SDS, PDP i Za pravdu i red. Iz Opštinskog odbora Narodnog fronta Čelinac naveli su da će na protestu biti izneseni sljedeći zahtjevi: 

neopoziva ostavka načelnika i svih odgovornih u hijerarhiji rukovođenja, nadoknada materijalne štete, odnosno troškova svim korisnicima  za period u kojem su morali potražiti alternativno grijanje na struju ili druge energente, za visinu troškova tih računa, nadoknada  troškova liječenja svima licima, korisnicima gradskog grijanja, koji su u tom periodu zatražili zdravstvenu pomoć zbog prehlada ili drugih zdravstvenih komplikacija, a koje se dovode u vezi sa hladnoćama i nedostatkom grijanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije