Politika

PROTESTI, BLOKADA PUTEVA I INSTITUCIJA Borci VRS ne odustaju od svojih zahtjeva

Nekadašnji borci Vojske Republike Srpske, okupljeni u Udruženju “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata” početkom ovog mjeseca donijeli su odluku da izađu na ulice ukoliko Vlada Srpske i resorno ministarstvo nastave da ignorišu njihov zahtjev da se izvrši revizija statusa bivših boraca VRS.

protest boraca
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kako su poručili sa skupštine tog udruženja, koja je održana 2. juna, ukoliko u roku od 15 dana iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS ne dobiju odgovor da su spremni da krenu s procesom revizije i “odvoje žito od kukolja”, ratni veterani riješeni su da preduzmu radikalne korake. Između ostalog, zaprijetili su da će proteste održati pred zgradom Vlade Republike Srpske te da se, kako su najavili, neće povući sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

– Mi pokazujemo maksimalnu tolerantnost i spremnost za razgovore. S druge strane, nismo našli bilo kakvo razumijevanje – kaže za Srpskainfo potpredsjednik Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, Nedeljko Klincov.

Inače, glavni predmet spora između bivših boraca VRS i predstavnika aktuelnih vlasti u Srpskoj jeste broj ratnih veterana koji ostvaruju pravo na mjesečni borački dodatak i ostale privilegije rezervisane za demobilisane borce. Prema procjenama navedenog udruženja, status bivših boraca u Republici Srpskoj trenutno ima najmanje 70.000 onih koji za vrijeme proteklog rata nisu ni “omirisali barut”, a kamoli učestvovali u borbama za stvaranje i odbranu Srpske.

Pročitajte još

Takođe, ratne veterane posebno je “raspalila” prošlogodišnja izjava ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS, Danijela Egića, prema kojoj pravo na dobijanje mjesečnog boračkog dodatka u Srpskoj ostvaruje oko 194.000 ljudi. Uzimajući u obzir da prema brojnim relevantnim procjenama ukupan broj pripadnika VRS, čak ni u najkritičnijim ratnim godinama, nije prelazio 155.000, da je od završetka rata prošlo skoro tri decenije te da je veliki broj ratnih veterana prirodnim putem otišao s ovog svijeta, dok je nemali broj onih koji su odselili u inostranstvo, ostalo je nejasno kako se povećala cifra onih koji su učestvovali u ratu?

FOTO: VOOR OO STANARI RS/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: VOOR OO STANARI RS/YOUTUBE/SCREENSHOT

– I dalje čekamo odgovor da li su nadležne institucije spremne da izađu u susret našim zahtjevima ili ne. Ako ne dobijemo odgovor do kraja ovog mjeseca, preduzećemo radikalne korake. Oni podrazumijevaju blokadu puteva, proteste ispred Vlade i blokadu institucija. Mi smo ozbiljna organizacija i sigurno je da nećemo odustati od svojih zahtjeva – poručuje Klincov.

Na sastanku koji je početkom marta ove godine održan između predstavnika Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS” i resornog ministarstva, između ostalog, dogovoreno je da se s procesom revizije krene u najkraćem mogućem roku.

Jedan od prijedloga ratnih veterana kako “odvojiti” prave od lažnih boraca VRS je da se u krivični zakon uvede to da svako ko ostvaruje pravo na borački dodatak ispuni obrazac u kojem pod moralnom i krivičnom odgovornošću potvrđuje da je u ratu proveo tačno određeni period, kao i ratnu jedinicu čiji je bio pripadnik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu