Banjaluka

Provjerili smo ISKUSTVA KORISNIKA Eko toplana: Bivši potrošači se VRAĆAJU na gradsko grijanje

Cjelodnevno grijanje koje omogućava da djeca i odrasli uče, rade ili jednostavno borave u toplim prostorijama zimi je najvažnije i upravo zato smo se odlučili da se priključimo na sistem gradskog grijanja.

Provjerili smo ISKUSTVA KORISNIKA Eko toplana: Bivši potrošači se VRAĆAJU na gradsko grijanje
FOTO:GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Poručuju to oni koji su odlučili da ponovo poklone povjerenje sistemu daljinskog grijanja Banjaluke, među kojima je i Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabiliticiju slušanja i govora koji se bavi predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem i vaspitanjem, rehabilitacijom slušanja i govora te govornih poremećaja i jedina je ustanova te vrste u RS.

V.d. direktor Centra Saša Tatić je rekao da je ova ustanova pre dvadesetak godina koristila usluge gradske Toplane, ali da su zbog nedovoljne tehničke pripreme prešli na grijanje na lož ulje.

U novembru ove godine donijeta je odluka da se ponovo priključimo na toplovod. Prateći aktivnosti koje su poduzele Eko toplane u smislu kvaliteta grejanja tehničke podrške kao i asistencije na terenu, smatramo da je ova odluka opravdana, jer bitno utiče na same uslove odvijanja vaspitno obrazovnog procesa kao i na broj djece koja borave u našoj ustanovi – kazao je Tatić.

Foto: Goran Šurlan /RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan /RAS Srbija

Naglasio je da su sada u mogućnosti da organizuju i aktivnosti cjelodnevnog rada. Dodao je da u sklopu Centra radi i ambulanta za lječenje, zdravstvenu negu i rehabilitaciju.

– U Centru borave i pet grupa dece predškolskog uzrasta sa oštećenjem sluha, ugrađenim kohlearnim implantantom, sa pervazivnim poremećajima uz svakodnevno osjetno povećanje broja djece – rekao je Tatić uz napomenu da su usluge predškolskog vaspitanja i obrazovanja besplatne za svu djecu.

Kvalitetnije grijanje je potaklo i pojedine Banjalučane da se ponovo priključe na gradsku toplovodnu mrežu.

– Otkad su Eko toplane počele obavljati komunalnu djelatnost, komšije nam se hvale grejanjem. Mi smo se davno odjavili sa gradske toplane, ali smo zbog mnogih pozitivnih iskustava odlučili da se ponovo priključimo – rekla je Anica Pejčinović.

Objasnila je da su se godinama grejali na struju.

– Finansijski to je za nas bio ogroman izdatak, a s obzirom na najavljeno uvođenje tarifa u skladu sa potrošnjom, računi bi nam bili znatno veći nego sada. Od ove sezone smo ponovo korisnici sistema daljinskog grijanja za koje imam samo riječi hvale. Prezadovoljni smo grijanjem – kazala je mještanka Ulice Prve krajiške brigade.

Milena Varunek iz Beogradske ulice kaže da su se nakon pet godina, ove zime priključili na gradsko grijanje.

– Ranije smo se grijali na struju i uključivali smo i isključivali grijanje po potrebi, ali nam to nije više odgovaralo. Bilo je praktičnije i jednostavnije da se ponovo vratimo na gradsko grijanje – navela je ova mještanka naselja Borik.

Prema njenim riječima, više faktora je uticalo na tu odluku.

– Prijatelji su pričali da se situacija poboljšala te da se i u noćnim časovima  grije i može osjetiti toplota, a ranije nije bilo tako. Sasvim je drugačiji osjećaj kada niste po cijeli dan u kući i kada se vratite u već zagrejane prostorije, pogotovo kada je vani hladno i to je sigurno bio glavni faktor što smo ponovo korisnici gradskog grijanja – priča ona.

Rekla je da je svjesna da su mogući kvarovi na mreži i da povremeno može biti bez grijanja, ali da ne razmišlja mnogo o tome.

– Pa i u Eko toplani su svjesni da ima jako puno ljudi na mreži, od starijih pa do male djece i vjerujem da će reagovati na vrijeme i popraviti kvar što se brže može – kazala je Varunek.

 Velika razlika

Razliku u kvalitetu grijanja su primjetili i mještani Obilićeva

– Od početka ove sezone, ponovo smo korisnici sistema daljinskog grijanja Banjaluke i razlika je ogromna u odnosu na prethodne godine. Grijanje je odlično, a posebno je prijatan osećaj kada i u toku noći ustanete i osetite da su radijatori topli – rekla je G. B. iz Ulice Cara Lazara.

Objasnila je da su se sa sistema gradskog grijanja odjavili prije četiri godine, jer nisu bili zadovoljni uslugom.

– Nekoliko sezona grejali smo se na struju, ali smo se suočili sa brojnim problemima. Osim visokih računa, usljedili su problemi sa elektroinstalacijama, a pojavila se i vlaga u stanu. Na te probleme nas prilikom isključenja sa sistema daljinskog grejanja niko nije upozorio. Nakon što smo od korisnika Eko toplana saznali da su veoma zadovoljni kvalitetom grijanja, odlučili smo da se ponovo priključimo – rekla je ova Banjalučanka.

(A.E.)