Biznis

PRVA VELIKA INVESTICIJA Kripto berza Bajnens kupuje udio u Forbsu za 200 miliona dolara

Najveća svjetska berza kriptovaluta, Bajnens, planira strateško ulaganje od 200 miliona dolara u Forbs, izdavačku kompaniju i magazin s tradicijom dugom 104 godine, saznaje američka televizija CNBC.

PRVA VELIKA INVESTICIJA Kripto berza Bajnens kupuje udio u Forbsu za 200 miliona dolara
FOTO: SASCHA STEINBACH/EPA

Sredstva će pomoći Forbsu da u prvom tromjesečju sprovede planirani izlazak na berzu spajanjem sa jednom kompanijom posebne namjene za akvizicije, ili SPAC, koja kotira na tržištu, rekli su američkom mediju izvori upoznati s dogovorom.

Bajnens će preuzeti od institucionalnih investitora polovinu od 400 miliona dolara obaveza, koje je Forbs najavio u avgustu, rekli su izvori CNBC-a, koji nisu željeli da budu imenovani prije nego što transakcija bude objavljena.

Pročitajte još

To će Bajnens učiniti jednim od dva najveća vlasnika Forbsa, pri čemu će ova izdavačka kuća biti izlistana na Njuorškoj berzi pod oznakom FRBS, dodaje se u tekstu. Kripto kompanija će takođe dobiti dva mjesta u devetočlanom bordu direktora Forbsa.

Ovaj potez ukazuje na sve veći uticaj u stvarnom svijetu kripto sektora, koji bilježi rast vrijednosti i stvara novu klasu milijardera usljed globalnog interesovanja za digitalnu imovinu. Ovo je prva velika investicija neke kompanije iz kripto sektora u jedan tradicionalni medij u SAD-u.

Forbs je prije više od jednog vijeka osnovao djed glavnog urednika i dvostrukog predsjedničkog kandidata Stiva Forbsa. Ova izdavačka kuća je 2014. godine prodala 95 posto udjela kompaniji Integrejtid Vejl Media, sa sjedištem u Hong Kongu, za 475 miliona dolara.

Forbes je poznat po svojoj godišnjoj rang listi najbogatijih poslovnih ljudi na svijetu.

Prihvati notifikacije