Banjaluka

Prvi grad u BiH: U centru Banjaluke izložen 3D model planete Zemlje VISOK 10 METARA

U parku "Petar Kočić" otvorena je manifestacija "Zaštitimo planetu" posvećena promociji važnosti zaštite životne sredine.

Prvi grad u BiH: U centru Banjaluke izložen 3D model planete Zemlje VISOK 10 METARA
FOTO: SERGEJ ĆUKOVIĆ/GRAD BANJALUKA

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković simbolično je ispisao poruku posvećenu boljoj budućnosti planete Zemlje koja glasi:

– Zemlju nismo naslijedili od naših predaka, nego smo je posudili od naših potomaka. Zato je čuvajmo.

On je pojasnio da čovjek nema pravo da se ponaša kao da je ovdje 20, 50 ili 70 godina, ne razmišljajući istovremeno šta će poslije toga ostati našim potomcima i budućim generacijama.

– Dužni smo uvijek razmišljati kakvu životnu sredinu ostavljamo iza nas i moramo biti svjesni da su neke štete koje čovjek nanese prirodi nepopravljive – poručio je gradonačelnik.

On se zahvalio UNDP i Vladi Kraljevine Švedske na ovom važnom projektu i na tome što je Banjaluka prvi grad u BiH u kojem je izložen 3D model planete Zemlje visok 10 metara.

FOTO: SERGEJ ĆUKOVIĆ/GRAD BANJALUKA
FOTO: SERGEJ ĆUKOVIĆ/GRAD BANJALUKA

– Grad ima ideju da kroz reformu javnog prevoza smanji emisiju štetnih gasova, a cilj nam je da što veći broj naših građana koristi javni prevoz, te težimo da sa trenutnih 10 ostvarimo evropski prosjek od 30 odsto građana koji se odlučuju za ovaj vid prevoza, a radimo i na promociji korištenja bicikala kao ekološkog prevoznog sredstva – rekao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, osim reforme javnog prevoza Grad Banjaluka se izborio i za nepovratna sredstva Evropske investicione banke u iznosu od 1.000.000 KM namijenjena za studiju o načinu rješavanja otpadnih voda i izgradnje kolektora na teritoriji našeg grada, što će pokrenuti projekat čišćenja rijeke Vrbas, a riječ je o projektu vrijednosti od 100 miliona KM.

Podsjećamo, u sklopu manifestacije „Zaštitimo planetu“ priređen je bogat program, koji je obuhvatio muzičke nastupe učenika Muzičke škole „Vlado Milošević“, školu crtanja sa Oljom Pristaš, ali i interaktivne aktivnosti za sve posjetioce, koji su imali priliku da ispišu poruke našoj planeti. Program manifestacije „Zaštitimo planetu“ nastavlja se i u večernjem terminu od 18 do 20 časova kada će zasvijetliti kugla „Terralone“.

Prihvati notifikacije