Biznis

Prvi ovakav grad u svijetu: Turisti će ulaz u Veneciju plaćati od 3 do 10 evra, u planu i karta za jednodnevne izlete

Svi turisti koji žele posjetiti Veneciju, moraće rezervirati ulaznicu unaprijed i platiti svoj ulazak u grad po cijeni koja će zavisiti od dužine planiranog zadržavanja.

Turisti u Veneciji
FOTO: ANDREA MEROLA/EPA

Od sljedeće godine jednodnevni izleti u Veneciju, ulazak u njeno istorijsko jezgro, plaćaće se pet evra po osobi po danu, objavilo je venecijansko Gradsko vijeće.

Ulaznice će se provjeravati na pristupima koji se nalaze na glavnim tačkama grada.

Venecija je prvi grad na svijetu koji će naplaćivati ulaz između 3 i 10 evra, u zavisnosti od dana boravka i broja ljudi koji ga posjećuje.

Pročitajte još

Ulaz neće plaćati stanovnici regiona Veneto i djeca mlađa od šest godina. Kazna za turiste koji ne plate ulaz iznosiće do 300 evra.

Naplata ulaznica i prethodna rezervacija nema za cilj ograničavanje broja turista u centru grada. Cilj je, kako je pojasnilo gradsko veće, podsticanje posjetilaca da dolaze u Veneciju u manje popularno doba godine kada će cijena rezervacije biti manja.

Turistima koji dolaze na jednodnevne izlete biće ponuđene i zamjene za rezervacije. Moći će ih zamijeniti ili dobiti popust za ulaznice u muzeje. Tačan datum stupanja na snagu novog sistema biće objavljen narednih nedjelja.

Rezervacija ulaska u grad će se obavljati putem aplikacije ili internet stranice. Tom prilikom će se dobijati QR kod koji će se koristiti za ulaz i prolazak kroz grad, piše Manager.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije