Društvo

PRVI PUT U NAŠOJ ISTORIJI Srpska dobija zakon o mobingu do kraja godine

Republika Srpska bi do kraja godine mogla da dobije zakon o zaštiti od uznemiravanja na radu, odnosno mobingu, ističu u Savezu sindikata.

PRVI PUT U NAŠOJ ISTORIJI Srpska dobija zakon o mobingu do kraja godine
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Iz Saveza sindikata Srpske ovom listu je rečeno da je dokument upućen Vladi Srpske koja treba da utvrdi nacrt, nakon čega će uslijediti javne rasprave, pa izrada prijedloga i potom usvajanje tog zakona.

Generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković rekao je da je Sindikat u poljednjih sedam-osam godina inicirao donošenje zakona o mobingu jer su, navodi on, imali brojne prigovore, odnosno pritužbe radnika da se nad njima vrši mobing, pišu Nezavisne novine.

On je istakao da je taj zakon bio usaglašen na radnim grupama, te je ušao i u skupštinsku proceduru, ali je 2013. povučen, pred samo usvajanje, jer nije prošao na određenim skupštinskim odborima.

To pitanje su potom sindikalci aktuelizovali, bilo je i kašnjenja zbog dešavanja u vezi sa virusom korona, ali bi ovaj zakon konačno trebalo da ugleda svjetlo dana.

-Očekujemo da će u trećem kvartalu taj posao biti završen, a najkasnije do kraja godine. Uglavnom, do kraja godine sigurno će Srpska imati to novo zakonsko rješenje. Biće to prvi put u našoj istoriji da imamo zakon o sprečavanju uznemiravanja na radnom mjestu – rekao je Stanković.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić rekao je da je tekst ovog zakona usaglašen.

-I Sindikat i mi smo prihvatili takav zakon. Smatramo da se u privatnom sektoru ništa neće promijeniti. Taj zakon je, po nama, više usmjeren na dešavanja u javnom sektoru. Ja nikad ne dozvoljavam nikome da maltretira radnika, zato što mi radnik treba – rekao je Trivić.

U ovom dokumentu, između ostalog, navedeno je da je uznemiravanje na radu svako ponašanje prema radniku, grupi radnika ili poslodavcu koje može nanijeti štetu fizičke, psihičke ili seksualne prirode.

Radnik koji smatra da je izložen torturi ima pravo da podnese zahtjev za zaštitu kod poslodavca u roku od 30 dana od dana kada je posljednji put uznemiravan.

Postupak za zaštitu od uznemiravanja na radu ostvaruje se kod poslodavca, Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, organa nadležnog za inspekcijski nadzor i nadležnog suda.