Digitalna Srpska

Prvi razgovori završeni: Majkrosoft sprema NAJVEĆE PREUZIMANJE u istoriji

Snažni rast cijene Pinteresta mogao bi predstavljati problem Majkrosoftu, ali ne preveliki.

Prvi razgovori završeni: Majkrosoft sprema NAJVEĆE PREUZIMANJE u istoriji
FOTO: RITCHIE B. TONGO/EPA

Majkrosoft pokušava pripremiti najveće preuzimanje u svojoj istoriji: prije nekoliko mjeseci pristupili su menadžmentu Pinteresta, te otpočeli razgovore o mogućem preuzimanju.

Pinterest je društvena mreža koja povezuje vrlo široki spektar interesa od raznih hobija do profesionalnih usluga ili proizvoda, piše Novac.hr.

Uređenje doma, gradnja kuća, svadbe, hrana, plovila, vozila. Razni su zajednički imenioci koje integriše Pinterest platforma čija je tržišna vrijednost tokom pandemije dosegla 51 milijardu dolara nakon rasta od 600 odsto. Trenutno iz Pinteresta signaliziraju kako bi željeli da ostanu nezavisna kompanija.

Snažni rast cijene Pinteresta mogao bi predstavljati problem Majkrosoftu, ali ne preveliki. S obzirom na to da je i Majkrosoft tokom pandemije rastao 80 odsto, Pinterest je svojom tržišnom kapitalizacijom dosegao tek tri odsto Majkrosoftove vrijednosti od 1,83 biliona dolara.

Potencijalno preuzimanje Pinteresta od strane Majkrosofta mogao bi biti zanimljiv test za administraciju Džoa Bajdena koja će vjerovatno pokušati da zauzda rast moći i uticaja velikih haj tek kompanija.

Do sada Majkrosoft nije bio pod tako snažnim kritikama političara kao Gugl ili Fejsbuk jer su se u svojoj strategiji rasta više orijentisali na prodaju biznisima i državi, a manje građanima-potrošačima. Želju za širenje poslovanja prema potrošačima Majkrosoft je već pokazao kad je pokušao da kupi TikTok, popularnu kinesku aplikaciju koju je Trampova administracija natjerala na prodaju.

Ključna preuzimanja Majkrosofta posljednjih godina bila su kupovina Linkdina za 26 milijardi dolara u 2016. godini, te Githaba i Majnkrafta. Prošle godine su kupili Zenimaks.

Pinterest ima bazu 459 miliona korisnika, a podaci koje bi Majkrosoft mogao prikupiti o slikama koje zanimaju Pinterestove korisnike mogli bi postati novi značajni resurs za marketinške strategije slavne kompanije iz Sijetla.

Prošle nedjelje Pinterest je prijavio 76-odstotni rast tromjesečnih prihoda.