Svijet

PRVO JAVNO SASLUŠANJE O ISTRAZI O OPOZIVU Nova svjedočenja još više POTKOPALA Trampa

U Predstavničkom domu američkog Kongresa počelo je javno svjedočenje diplomatskog predstavnika SAD u Ukrajini Vilijema Tejlora i savjetnika državnog sekretara Džordža Kenta u istrazi o opozivu predsjednika Donalda Trampa.

PRVO JAVNO SASLUŠANJE O ISTRAZI O OPOZIVU Nova svjedočenja još više POTKOPALA Trampa
FOTO: TANJUG/AP

Istraga treba da utvrdi da li je predsjednik Tramp zloupotrebio položaj i pozvao Ukrajinu da se miješa u američke izbore. Ovo je četvrti slučaj procesa opoziva predsjednika u 243 godine dugoj istoriji SAD.

Odgovori na pitanja koje će se otvoriti u narednim danima pogodiće ne samo budućnost ovog predsjednika, već i odrediti šta Amerikanci mogu da očekuju od bilo kog budućeg predsjednika, rekao je u uvodnom obraćanju predsjedavajući Odborom Predstavničkog doma za obavještajna pitanja Adam Šif.

Fokus istrage je, dodaje, da se utvrdi da li je predsjednik Tramp zloupotrebio položaj i pozvao Ukrajinu da se miješa u američke izbore, da li je iznuđivao ili ucjenjivao zemlju saveznicu.

Vilijem Tejlor, otpravnik poslova Sjedinjenih Država u Ukrajini, rekao je da misli da je zaustavljanje isplate vojne pomoći Ukrajini, kako bi se pomoglo predizbornoj kampanji u SAD suludo.

– To sam mislio onda, to mislim i sada – poručio je Tejlor.

Danas je takođe svjedočio i Bili tejlor, veteran Vijetnamskog rata, diplomata koji je služio i pod demokratskim i pod republikanskim predsjednicima i trenutni v.d. američkog veleposlanika u Ukrajini. Upravo bi njegovo svjedočenje može biti ključno za utvrđivanje Trampove odgovornosti.

Najviše rangirani republikanac u Odboru za obavještajna pitanja Devin Nunes javna svjedočenja je nazvao “televizijskom pozorišnom predstavom u režiji demokrata” i da ne treba nastaviti sa “lakrdijom”, dok se ne odgovori na tri pitanja: o vezama demokrata i uzbunjivača koji je prijavio da je Tramp zloupotrebio položaj, o ukrajinskom miješanju u američke izbore i o poslovanju sina Džozefa Bajdena, Hantera, u ukrajinskoj kompaniji Burisma.

Svjedočenja se nastavljaju u petak i sljedece nedjelje.

(N1)