Društvo

"Prvo je trebalo formirati radnu grupu" Savez sindikata RS protestovao zbog PREDLOŽENA TRI ZAKONA koja se tiču radnika

Savez sindikata RS izrazio je nezadovoljstvo i uputio protest ministru rada jer je Vlada RS u skupštinsku proceduru uputila tri prijedloga zakona koji se tiču radnika Republike Srpske, a da ih prethodno nije uputila na Ekonomsko-socijalni savjet.

"Prvo je trebalo formirati radnu grupu" Savez sindikata RS protestovao zbog PREDLOŽENA TRI ZAKONA koja se tiču radnika
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Savez sindikata Republike Srpske najoštrije osuđuje i ne prihvata nikakvo upućivanje u proceduru zakona koji se direktno tiču radnika Republike Srpske, a to su Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu – po hitnom postupku i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti – po hitnom postupku – kažu u Savezu sindikata RS.

Tvrde da je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, u skladu sa zakonskim obavezama, bio dužan da formira radnu grupu koju čine tri socijalna partnera, predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Republike Srpske, kako bi analizirali postojeće zakone.

Pročitajte još

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju, Vlada RS hoće da umanji naknade koje se preko Zavoda za zapošljavanje isplaćuju nezaposlenima i da smanji njihovo trajanje. Smatraju da naknade učinu stimulativno na pasivnost nezaposlenih i njihovu nezainteresovanost da traže posao.

Po trenutnom rješenju, onaj ko dobije otkaz bez krivice i saglasnosti, ima pravo na novčanu naknadu pod uslovom da je na tom radnom mjestu proveo najmanje osam mjeseci neprekidno. Predviđeno je da se od Nove godine naknade više ne obračunavaju po osnovu radnog staža, nego po osnovu toga koliko je nezaposlena osoba bila osigurana od nezaposlenosti, odnosno po tome koliko ima staža osiguranja.

Minimum

Sada iznos naknade ne može da bude ispod 80 odsto od najniže plate, a predloženo je da minimum bude 55 odsto. U Vladi RS smatraju da je ovaj model jednostavno postao neodrživ “zbog čega od polovine ove godine Zavod za zapošljavanje ne isplaćuje bruto naknade”.

 – Stopa doprinosa koja se plaćala po osnovu nezaposlenosti smanjena sa 0,8 na 0,6 odsto čime su prihodi Zavoda za zapošljavanje značajno smanjeni dok su na drugoj strani prava nezaposlenih vremenom rasla. Došlo je do značajnog povećanja rashoda, što je u finansijskom smislu dovelo Zavod u nepovoljnu situaciju i nemogućnost da obavlja svoju redovnu djelatnost. Zbog velikog disbalansa u prihodima i rashodima, u periodu od juna 2023. godine Zavod za zapošljavanje nije bio u mogućnosti isplaćivati bruto novčanu naknadu – navode u Vladi RS.

Tvrde da je u pojedinim slučajevima došlo do pojave rada na crno i do angažovanja tih radnika posredstvom ugovora o djelu ili drugim obligacionim ugovorima od strane poslodavca kod kojeg im je prestao radni odnos s ciljem izbjegavanja primjene propisa u oblasti rada i zapošljavanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije