Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Prvo poboljšanje kreditnog rejtinga BiH od 2012.

Biznis
Autor:

Foto: Profimedia

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) objavila je da kreditni rejting BiH ostaje “B” s pozitivnim izgledima.

Pozitivni izgledi se zasnivaju na očekivanju analitičara ove agencije da će se ekonomski izgledi BiH poboljšati ukoliko vlast bude formirana do kraja godine, te na očekivanjima da će nova vlast regulisati status programa s MMF,  što bi ubrzalo reforme i omogućilo pristup izvorima finansiranja za važne infrastukturne projekte, saopštili su iz Centralne banke BiH.

– Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan u narednih 12 mjeseci, ukoliko bude formirana stabilna vlast koja će promovisati nastavak strukturnih reformi. U tom slučaju, analitičari agencije očekuju ponovno pokretanje dijaloga s MMF, realno sagledavanje procjene finansijske situacije u kojoj se nalaze velike javne nefinansijske kompanije u BiH, kao i preduzimanje koraka ka smanjenju sive ekonomije. S druge strane, u izvještaju se navodi kako će rejting biti smanjen, ako ne bude formirana stabilna vlast, te reforme ne budu oživljene – navodi se u saopštenju.

Sadašnji rejting je aktuelan od 8. marta ove godine, kad je pomenuta agencija poboljšala izglede sa stabilnih na pozitivne, što je bilo prvo poboljšanje u izgledima za dugoročni S&P rejting BiH od 2012. godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO