Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRVO VIDEO UPUTSTVO Ovdje osnovci Srpske mogu da uče o korištenju Raspberi Paj računara

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

U sklopu akcije „1.000 za budućnost“ Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, u rad je pušten i vebsajt koji treba da pomogne osnovcima u Srpskoj da koriste svoje Raspberi Paj mini-računare koje su dobili ili će uskoro dobiti u ovoj akciji.

Tako je na veb adresi 1000zabuducnost.org danas objavljeno prvo video uputstvo predavača, docenta doktora Aleksandra Pajkanovića sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, o osnovama računarske arhitekture i Raspberi Paj računaru.

Ministar Srđan Rajčević najavljuje da slijedi objava i serije predavanja namijenjenih mladim umovima, od osnova do programiranja u programskom jeziku Pajton.

На адреси 1000zabuducnost.org објављено је прво видео упутство нашег предавача, доц. др Александра Пајкановића са…

Gepostet von Срђан Рајчевић – Srdjan Rajcevic am Mittwoch, 20. Mai 2020

Ukupno je planirana objava četiri video poruke, od kojih će se tri baviti rukovanjem ovom vrstom računara, dok će posljednji obraditi temu programiranja. Sva predavanja trebalo bi da se na ovom namjenskom vebsajtu nađu do kraja ove sedmice.

Podsjećamo, ovo ministarstvo je pokrenulo akciju „1.000 za budućnost“ u kojoj će, u saradnji sa nekoliko društveno odgovornih kompanija u RS, dodijeliti 1.000 Raspberi Paj mini-računara četvrte generacije osnovcima iz 20 izrazito nerazvijenih opština u Srpskoj.

Podjela ovih računara za djecu težeg imovinskog stanja je u toku, a namijenjeni su praćenju nastave na daljinu na tehnološki napredan način, ali i razvoju programerskih vještina kod mladih naraštaja u Srpskoj.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO