Hronika

Pucnjava, požar, potonuće: Mračna prošlost splava "Fristajler"

Beogradski splav "Fristajler" godinama unazad je spominjan u vezi sa djelovanjem pripadnika ogranizovanih kriminalnih grupa, a čak je 2021. bio na spisku objekata koji su bili pretresani zbog sumnje da su ga pripadnici klana Veljka Belivuka koristili kako bi prodavali narkotike.

Pucnjava, požar, potonuće: Mračna prošlost splava "Fristajler"
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

Policijska brigada i Žandamerija, psi tragači u februaru 2021. pretresali su “Fristajler”, a ronioci su detaljno pretraživali rijeku ispod splava i to na prednjem dijelu, gdje obično stoji obezbjeđenje. Tada se vjerovalo da je kao obezbjeđenje na ovom splavu radila ekipa Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, a objekat je bio meta pretresa ne bi li policija pronašla dodatne dokaze protiv klana.

O tome da je ekipa Veljka Belivuka na splavu “dobro poslovala” govorio je Srđan Lalić, svjedok-okrivljeni u postupku protiv klana Velje Nevolje.

FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT
FOTO: FACEBOOK/SCREENSHOT

Lalić je tokom posljednjeg svedočenja, u decembru minule godine, nabrojao nekoliko beogradskih klubova, među kojima je bio i “Fristajler”, a na kojima je, navodno, grupa Velje Nevolje prodavala narkotike.

Lalić je odgovarajući na pitanja svog nekadašnjeg šefa, Marka Miljkovića, naveo da nije mogao da vidi da se droga prodaje “jer je to maloprodaja”, da nije imao profit od prodate droge, te da su novac uzimali Belivuk i Miljković, ali i ljudi koji su to direktno radili.

Prišli splavu čamcima i zapalili ga

Prije nego što je sada tokom dočeka Nove godine potonuo, 2017. godine “Fristajler” je – gorio!

Nepoznate osobe su tada čamcima prišle do splava i zapalile ga. Radnik koji je tada spavao u kancelariji u posljednjem trenutku spasao vatre koja je progutala cijeli splav.

Pucnjava, trojica ranjenih

Na ovom splavu je 2013. godine došlo i do pucnjave kada su ranjene tri osobe, od čega su dvije navodno bile pripadnici obezbjeđenja.

Ranjeni su bili Rade Petrović, koji je bio jedan od vođa navijačke grupe “Partizanovci”, i Darko Ristić zvani Meda, koji je javnosti postao poznat nakon što je sa Veljkom Belivukom i Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi, napao obezbjeđenje Miloša Vazure, tadašnjeg direktora FK Partizan.

Pročitajte još

Ko je vlasnik

Informacija o vlasniku “Fristajlera” ima veoma malo. Markos Ljapis, koji je uhapšen posle potonuća splava, te 2013. godine se oglasio poslije pucnjave, tvrdeći da je “neistinita informacija da će na savskom splavu ‘Fristajler’ biti obračun navijača Zvezde i Partizana”, rekavši da se na splavu “godinama unazad nije dogodio nijedan incident”.

Na društvenim mrežama gotovo da nema njegovih fotografija, ali, na njegovom Fejsbuk profilu navodi se da je završio Petu beogradsku gimnaziju, što znači da već dugo živi u Srbiji.

Ljapis sada ima 51 godinu.

Sedam zaposlenih i 10.000 dinara za učešće

Markos Ljapis, Marko Radulović i Darko Veljović uhapšeni su juče nakon što je beogradski splav “Fristajler” u novogodišnjoj noći počeo da tone samo nekoliko minuta nakon ponoći, a zbog sumnje da su omogućili prisustvo većeg broja gostiju nego što je kapacitet objekta. Splav je registrovan za 220 osoba, a na njemu je, kako saznajemo, bilo i više od 700!

Kako se osnovano sumnja, to je uzrok djelimičnog potonuća.

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER

U bazi podataka Agencije za provredne registre (APR) kao direktor vodi se Marko Radulović, kao vlasnik Markos Ljapis, grčki državljanin sa stopostotnim udjelom i osnivačkim kapitalom od 10.000 dinara.

Kao djelatnost “Fristajlera” navedene su usluge pripremanja i posluživanja pića, a društvo sa ograničenom odgovornošću “FREESTYLER CLUB DOO BEOGRAD – NOVI BEOGRAD” osnovano je tek 3. juna 2020. godine, iako beogradski splav postoji bar dvije decenije unazad.

Ova firma ima šest žiro računa koji se vezuju za poslovanje, i to u dve banke, a jedan od zanimljivijih podataka iz APR-a je da je u okviru finansijskog izvještaja za 2021. godinu navedeno samo sedam zaposlenih, dok u 2020. godini zaposlenih – nema.

Rezime finansija splava “Fristajler” objavljen na sajtu “CompanyWall business”

Prema podacima sajta “CompanyWall business”, “Fristajler” je za 2020. godinu imao prihode u iznosu od 46.647.000 dinara, dok ih je sledeće godine utrostručila na čak 121.104.000 dinara.

Podsetimo, samo nekoliko minuta posle ponoći 1. januara “Fristajler” je počeo da tone.

Nastala je opšta panika i metež, a gosti i osoblje splava su uspeli da pobjegnu. “Fristajler” je registrovan za 220 osoba, a na splavu je u novogodišnjoj noći, kako nezvanično saznajemo, u trenutku kada je voda počela da “guta” splav, nalazilo više od 700 ljudi.

Samo pukom srećom nije bilo stradalih, a na zvaničnim stranicama beogradskog splava, objavljeno je saopštenje da splav neće raditi zbog “godišnjeg odmora i novonastale situacije”, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu