Banjaluka

Pune laboratorije zbog brzih antigenskih testova: U Institutu za javno zdravstvo testiranje na koronu najjeftinije

Institut zа јаvnо zdrаvstvо RS zаpоčео је u Banjaluci sа tеstirаnjеm nа korona virus brzim аntigеnskim tеstоvimа (BАT). To je nova usluga Instituta koju u privatnim laboratorijama već neko vrijeme rade. Međutim, u odnosu na ostale, ovo testiranje u Institutu je trenutno najjeftinije.

Pune laboratorije zbog brzih antigenskih testova:  U Institutu za javno zdravstvo testiranje na koronu najjeftinije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako je rečeno u Institutu, tеstirаnjе brzim antigenskim testovima оbаvljа se rаdnim dаnima i subоtоm оd 7.30 dо 12 čаsоvа u krugu Institutа i niје pоtrеbnо zаkаzivаnjе tеrminа.

– Nаlаzi tеstirаnjа brzim аntigеnskim tеstоm mоgu sе dоbiti mejlom ili pоdići ličnо pоlа sаtа nаkоn tеstirаnjа. Pо zаhtjеvu, nаlаz sе izdаје i nа еnglеskоm i nа njеmаčkоm јеziku i imа QR kоd – rečeno je u Institutu za javno zdravstvo RS.

Cijena

Cijеnа brzоg аntigеnskоg tеstа (BАT) nа korona virus iznоsi 35 KM.

U privatnim laboratorijama ovaj test košta od 37 KM, pa na više. I imaju pune ruke posla. Kako je sezona godišnjih odmora, broj zahtjeva za testiranje je ogroman. U proteklih desetak dana interes je tako veliki da skoro ne mogu da prime sve građane.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako nam je rečeno u laboratoriji „Alfalab“, antigenski test najviše se radi zbog putovanja, odnosno prelaska granice, jer ga priznaju u Evropskoj uniji.

– Radimo testove koji su priznati i stavljeni na listu EU. Obaveza je da ima QR kod. Jedino s takvim testovima se može preći granica Hrvatske, Slovenije i dalje u Evropsku uniju – kaže za Srpskainfo doktorka Sanja Kalamanda Ivanjak iz “Alfalaba”.

Pročitajte još

Popust

Ovu vrstu testova sada najviše rade građani koji idu na godišnje odmore. Zatim slijede stranci ili naši državljani koji rade u Sloveniji, Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj, koji dođu na odmor i kada se vraćaju. Treća kategorija su oni koji imaju neki od simptoma kovida. Antigenski test u ovoj laboratoriji košta 39 KM, za porodice su pripremili i popuste, a rezultat bude gotov za sat, dva. Vikendom se, zbog gužvi, rezultat čeka nešto duže.

Po riječima doktorke Kalamanda Ivanjakove, građani koji su vakcinisani protiv kovida najčešće rade test spajk protein, koji pokazuje koliko smo zaštićeni nakon vakcinacije. Kako je objasnila, provjera tog proteina se radi dvije sedmice nakon primljene druge doze i to je prvi momenat kada se može raditi.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Poslije se kontroliše na četiri, pet, šest mjeseci. Svaka vrijednost veća od 50 govori da imamo zaštitu – istakla je ona.

Ovaj test košta 45 KM i bude gotov u istom danu.

Antitijela

Na internet stranici jedne od laboratorija navodi se da cijena brzog antigenskog testiranja košta 37 KM i da se radi o testu koji se nalazi na listi koje priznaje EU. Druga laboratorija, takođe na svojoj internet stranici, navodi da je cijena antigenski test na SARS-CoV-2, koji je priznat za kretanje u Evropskoj uniji, 40 KM i da ga mogu izdati na engleskom ili njemačkom jeziku.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu RS od 1. januara je urađeno 1.560 seroloških testiranja na prisustvo IgM antitijela i 10.483 na prisustvo IgG antitijela (antitijela na korona virus). U ovom Zavodu pružaju usluge serološkog testiranja na antitijela SARS-Cov-2- IgM At i SARS-Cov-2- IgG At (antitijela na virus korona). Ovim testovima se utvrđuju prisustva antitijela na trenutno aktivnu ili preležanu virusnu infekciju kovid-19.

Veselka Ćejić, šef službe za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS, poručila je da je nakon preležane bolesti potrebno da prođe određeni vremenski period kako bi osoba koja je bila PCR pozitivna i/ili imala simptome bolesti, kao i ako je primila vakcinu, razvila antitijela u svom organizmu.

– Zato mi u Zavodu preporučujemo da prođe najmanje mjesec dana od početka simptoma bolesti ili nakon primljene vakcine prije nego što se  uradi serološko testiranja na prisustvo  SARS-Cov-2 IgM At i/ili SARS-Cov-2- IgG At – poručila je prim. dr Veselka Ćejić.

Gastarbajter

Banjalučanin koji više od decenije živi u Švajcarskoj nedavno je s porodicom bio u posjeti rodnom gradu. Po povratku je njegova supruga htjela da uradi brzi antigenski test kako bi bila sigurna da neće imati problema prilikom prelaska granice.

– Samo testiranje i rezultati su bili gotovi istog dana, u razmaku od nekoliko sati, što nas je oduševilo. Papir smo dobili na engleskom jeziku. S obzirom da smo bili spriječeni da tog dana odemo po rezultat, to je učinio moj brat umjesto nas i nikakvih problema nije bilo – priča ovaj Banjalučanin.

Prihvati notifikacije