Svijet

Pune ruke posla za policiju: Uhapšen italijanski bjegunac, vođa kalabrijske mafije

U Madridu je uhapšen italijanski bjegunac za koga se vjeruje da je vođa jedne od najmoćnijih kriminalnih organizacija na svijetu, kalabrijske ndragente, saopštile su danas španska i italijanska policija.

Pune ruke posla za policiju: Uhapšen italijanski bjegunac, vođa kalabrijske mafije
FOTO: M. MILAKOVIĆ/RAS SRBIJA

Italijanski karabinjeri identifikovali su čovjeka kao 60-godišnjeg Domenika Paviljanitija, javlja AP.

Kako se navodi u saopštenju španske policije, Paviljaniti je uhapšen u zajedničkoj akciji sa karabinjerima, a italijanski tužioci su saopštili da je do hapšenja došlo u utorak.

Italijanski bjegunac je prilikom hapšenja kod sebe imao lažna portugalska dokumenta, šest mobilnih telefona i 6.000 evra u gotovini, navodi se u saopštenju španske policije.

Policija vjeruje da je Paviljaniti vođa klana ndrangeta koji je nazvan po njemu i koji djeluje širom svijeta iz svoje baze u italijanskoj regiji Kalabrija.

Paviljaniti je u odsustvu, u januaru mjesecu, osuđen na 11 godina, osam mjeseci i 15 dana zatvora zbog niza zločina, koji uključuju ubistvo i kriminalno udruživanje u cilju trgovine drogom.

On je ranije bio osuđen u Italiji na doživotni zatvor, ali je kazna kasnije smanjena na 30 godina, zbog niza ubistava i krivičnih djela trgovine ljudima iz 80-ih godina 20. vijeka.

On je oslobođen u oktobru 2019. godine, zbog greške u izračunavanju kazne, kako su rekli tužioci.

Nakon toga je pobjegao u Španiju gdje je navodno imao pomoć i zaštitu od saradnika u trgovini drogom.

Kriminalna organizacija ndrangeta stekla je moć pošto je sicilijanska mafija opala, navodi agencija. Navodno je koristila desetine milijardi dolara prihoda od kokaina da proširi svoj kriminalni domet i razgranala se na ostatak Evrope, Australiju, Sjevernu i Južnu Ameriku i Afriku, kažu istražni irgani.

Prihvati notifikacije