Digitalna Srpska

PUNJENJE TELEFONA I BESPLATAN INTERNET Na platou kod gradske fontane postavljena PAMETNA KLUPA

Na platou kod Gradske fontane na Sokocu danas je instalirana pametna klupa, vrijedna 8.000 KM, koja će građanima služiti za punjenje mobilnih telefona, tableta, laptopa i korištenje besplatnog interneta.

PUNJENJE TELEFONA I BESPLATAN INTERNET Na platou kod gradske fontane postavljena PAMETNA KLUPA
FOTO: SRNA

Direktor Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević rekla je novinarima da je pametna klupa postavljena u okviru projekta koji je sproveden u prethodnom periodu, iz evropskih sredstava.

Pandurevićeva je naglasila da pametna klupa ima četiri USB priključka za kablovsko punjenje mobilnih telefona i laptopa, dva bežična punjenja i besplatan internet koji pokriva širi prostor na platou oko Gradske fontane.

– Klupa će imati višestruku namjernu, biće dio urbanog molbilijara i krasiće ovaj predivni plato kod fontane na Sokocu – izjavila je Pandurovićeva.

Ona je istakla da je ovakva klupa postavljena u Istočnoj Ilidži na šetalištu “Dr Lazić” i da će jedna biti instalirana na štalištu na Palama.

Prema njenim riječima, opštine Istočno Novo Sarajevo i Trnovo su prethodno same investirale i postavile pametne klupe.

Pandurovićeva je najavila da Gradska razvojna agencija planira da svih šest opština koje čine grad Istočno Sarajevo pokrije senzorima za mjerenje temperature, vlažnosti i zagađenja vazduha, gdje će svaki korisnik na svom mobilnom telefonu imati pristup aplikaciji putem koje će u svakom trenutku u realnom vremenu imati te informacije.

Ona je podsjetila da je grad Istočno Sarajevo prvi grad koji je ušao u zajednicu pametnih gradova na nivou Evrope i da je iskoristio mogućnost datu BiH kao zemlji u pristupu, da kroz ovaj projekat novih tehnologija unaprijedi usluge građanima.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Direktor prodaje u “Telemaksu” iz Banjaluke Nikola Maksimčuk rekao je da je “Siti geko” pametna klupa novi zaštićeni brend ove kompanije i predstavlja urbani molbilijar, kroz rješenja koja sunčevu energiju pretvaraju u električnu energiju i skladište je u jednoj bateriji, te pruža mogućnost korisnicima da pune svoje mobilne telefone, tablete i laptope, te koriste besplatni internet.

– Ono što izdvaja naše klupe od ostalih je upravo ta modularnost, da svi moduli mogu da se ukombinuju u lijep izgled, koji čini jedno socijalno okupljanje gdje mladi mogu da se druže i koriste sve pozitivne stvari i usluge – naglasio je Maksimčuk.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izrazio je zahvalnost menadžmentu Gradske razvojne agencije, koji je prepoznao potrebe gradskih opština, među kojima je i Sokolac, gdje se sve više koriste nove tehnologije.

Bjelica je naglasio da je pametna klupa postavljena na platou kod Gradske fontane u Ulici 9. januar, na čijem uređenju se radi već mjesecima zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srpske, Direkciji za puteve i gradu Istočno Sarajevo, te ranijoj podršci predstavnika “M:tela” iz Banjaluke, koji su pomogli da se uradi Gradska fontana.

On je rekao da će uskoro biti postavljeni i drugi prateći sadržaji u ovoj ulici, kako bi bila potpuno uređena, ukrašena i dostojna imena koje nosi.