Svijet

PUTIN IMA PLAN Sjedinjene Američke Države izašle iz sirijske jednačine

Budućnost Sirije u velikoj mjeri odrediće predstojeći sastanak turskog predsjednika Redžepa Tajipa i ruskog predsjednika Vladimira Putina koji, kako piše CNN, za razliku od SAD, ima plan.

PUTIN IMA PLAN Sjedinjene Američke Države izašle iz sirijske jednačine
Foto: Tanjug/EPA

Tek što je američki predsjednik Donald Tramp pohvalio sporazum SAD sa Turskom o sjeveru Sirije kao “veliki dan za civilizaciju”, euforija Bijele kuće naišla je na hladan tuš Turaka koji su odbili da taj dogovor nazovu prekidom vatre. Samo par sati kasnije uslijedili su vazdušni i artiljerijski napadi na sjeveru Sirije, a Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima optužile su Ankaru za kršenje primirja.

I u Vašingtonu i na Bliskom istoku osjećaju da ovo primirje nije pravi dogovor. Ono ističe u utorak, 22. oktobra, istog dana kada će se predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastati u Sočiju da razgovaraju o budućnosti Sirije. Jedna stvar je prilično jasna: tada će svijet saznati pravi dogovor o tome kakva će biti budućnost ovog nestabilnog regiona, piše CNN.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Jasno je, takođe, da će budućnost u velikoj mjeri odrediti ruski predsjednik. Time što je Trampova administracija napustila Kurde i zapravo dala zeleno svjetlo Turskoj za invaziju na sjeveru Sirije, Bijela kuća se sama isključila iz sirijske jednačine. Bilo to dobro ili loše, Putin je sada vlasnik tamošnjeg vojnog i političkog nereda. Ali za razliku od grozničavih napora Trampove administracije da diplomatijom u zadnji čas pokuša da okonča krvoproliće kojem je sama doprinijela, stiče se utisak da je Putin čovjek koji ima plan.

Rusija je odmah počela pregovore sa Kurdima i glavnim saveznikom, Asadovom vladom, brzo postigavši dogovor kojim sirijska vojska može da uđe u kurdske oblasti gdje Damask nije bio prisutan godinama. Moskva je brzo poslala i svoju vojsku da služi kao tampon zona između Turaka i kurdskih i sirijskih snaga.

Moskva svojom novom vodećom ulogom, izgleda da je razumjela svu opasnost situacije.

Foto: US Army/Staff SGT. Andrew Goedl/EPA
Foto: US Army/Staff SGT. Andrew Goedl/EPA

Kremlj je veoma zabrinut da bi Rusi koji su se borili u Islamskoj državi i drugim pobunjeničkim grupama mogli da se vrate i izazovu nestabilnost u Rusiji. Ali, uprkos svim rizicima sa kojima se suočava Putinova igra visokih uloga u Siriji, ruski lider i dalje izgleda da je u poziciji da eventualno spriječi pogoršanje situacije, piše CNN.

Američka televizijska mreža ocjenjuje da je Rusija imala katastrofalne rezultate u sirijskom konfliktu navodeći optužbe grupa za ljudska prava o navodnim ratnim zločinima i tvrdnje SAD da je Moskva sistemski bombarodvala civilnu infrastrukturu, što su Rusi žustro negirali. I uprkos tome što mnogi američki i evropski zvaničnici kritikuju navodne laži Moskve, većina zemalja i strana u sirijskoj krizi čini se da se slažu da je Moskva pouzdaniji partner u krizi od Vašingtona.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

NATO članica Turska sarađuje sa Rusima godinama, uprkos tome što podržavaju opozicione frakcije u sirijskom građanskom ratu. Čak i najveći neprijatelji Izrael i Iran slažu se da put do ostvarenja njihovih interesa vodi preko Moskve.

Dakle, zakljucuje CNN, Trampova Bijela kuća nikad neće moći da pokuša i pronađe rješenje za haotičnu situaciju na sjeveroistoku Sirije, a ako bilo ikakvog dogovora i bude, njega će u utorak u Sočiju postići Putin i Erdogan, po svojim uslovima.