Svijet

Putin o klimatskim promjenama: Potrebna stroga kontrola u borbi protiv emisija ugljenika

Rusija mora da obezbijedi strogu kontrolu i praćenje u borbi protiv emisija ugljenika, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin o klimatskim promjenama: Potrebna stroga kontrola u borbi protiv emisija ugljenika
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/EPA

On je u obraćanju Federalnoj skupštini Ruske Federacije o stanju nacije rekao da Rusija mora da prilagodi poljoprivredu i industriju klimatskim promjenama.

– Moramo odgovoriti na izazove klimatskih promjena i tome prilagoditi poljoprivredu, industriju, komunalni i stambeni sektor, kao i cijelu infrastrukturu. Osim toga, moramo da stvorimo industriju za upotrebu emisija ugljenika, da smanjimo nihov nivo i uvedemo strogu kontrolu i praćenje – istakao je Putin.

Ruski lider naglasio je da bi u narednih 30 godina nagomilana količina neto emisija gasova sa efektom staklene bašte u Rusiji trebala da bude manja nego što je u EU, javio je TASS.

Prema njegovim riječima, radi se o teškom zadatku, s obzirom na veličinu Rusije i specifičnost njene geografije, klime i ekonomske strukture.

– Međutim, apsolutno sam siguran da je taj cilj u potpunosti realističan, s obzirom na naš naučni i tehnološki potencijal – dodao je Putin.

Prihvati notifikacije