Svijet

Putin o situaciji u Rusiji "Postavili smo čvrstu barijeru za odbranu svog državnog suvereniteta"

Pokušaji niza država da ponovo ispišu svjetsku istoriju postaju sve agresivniji, a njihov cilj jeste da se oslabi Rusija. Ona je, međutim, na vrijeme i čvrsto postavila barijeru protiv pokušaja da se ugrozi njen državni suverenitet, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin o situaciji u Rusiji  "Postavili smo čvrstu barijeru za odbranu svog državnog suvereniteta"
FOTO: EVGENY BYATOV/EPA

Pokušaji niza država da ponovo ispišu, da preoblikuju svjetsku istoriju, postaju sve agresivniji. I imaju očigledan cilj, a to je da naše društvo, u najmanjoj mjeri, razjedine, da mu oduzmu orijentire i da, na kraju, oslabe Rusiju, da utiču na njen suverenitet, da ga poljuljaju – rekao je Putin na zasjedanju Ruskog organizacionog komiteta Pobeda.

Ruski predsjednik je upozorio na to da stvaranjem mitova, odnosno ponovnim ispisivanjem istorije, upravo i počinje podrivanje države, što se, kako je rekao, dogodilo i u Ukrajini.

Pročitajte još

– Bilo je pokušaja da se tako postupi i s našom zemljom, s Rusijom, ali, kao što sam već rekao, mi smo na vrijeme i dovoljno čvrsto postavili barikadu kako bismo odbranili svoje interese – rekao je Putin.

Poručivši ruskoj vladi i drugim nadležnim ustanovama i organizacijama da “odgovorno i s dušom” pristupe organizovanju obilježavanja 80. godišnjice oslobođenja Lenjingrada, Putin se osvrnuo i na gradove novih ruskih regiona, koji su, kako je naveo, odigrali veliku ulogu u pobjedi u Velikom otadžbinskom ratu, zbog čega im treba dodijeliti počasna zvanja.

FOTO: MAKSIM BLINOV/EPA
FOTO: MAKSIM BLINOV/EPA

– Kao što znate, proces dodjeljivanja zvanja “Grad vojničke slave”, završen je 2015. godine i njime je počastvovano 45 ruskih gradova. Sada su se u sastav Rusije vratila četiri regiona, u kojima su se u vrijeme Velikog otadžbinskog rata vodile najteže borbe. Hrabrost i izdržljivost koje su ispoljili vojnici Crvene armije, odigrale su ogromnu ulogu u pobjedi nad nacizmom – rekao je Putin.

Predsjednik Ruske akademije nauka Genadij Krasnikov prethodno je u izvještaju ruskom predsjedniku predložio da gradovi Marijupolj i Melitopolj ponesu zvanja “Grad vojničke slave”, piše Sputnjik.

– Uzimajući u obzir ispoljavanje masovnog junaštva prilikom oslobađanja svoje teritorije i vjernost istorijskoj tradiciji, molimo da se razmotri pitanje o eventualnoj dodjeli počasnog zvanja “Grad vojničke slave” ruskim gradovima Melitopolju i Marijupolju – rekao je Krasnikov.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije