Svijet

Putin se priprema za novi rat: Analiza poteza ruskog lidera ULIVA STRAH U KOSTI

Novi vojni ukazi ruskog predsjednika Vladimira Putina o ponovnom uspostavljanju Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga pokazuju da se on priprema za potencijalni rat velikih razmjera sa NATO savezom u budućnosti, izjavili su iz američkog Instituta za proučavanje rata (ISW).

Vladimir Putin, ruski predsjednik
FOTO: ALEKSANDR RJUMIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL/EPA

Propagandisti Kremlja su rutinski upozoravali na predstojeći svjetski rat. Veze između Vašingtona i drugih država članica NATO i Moskve postale su sve zategnutije zbog Putinove odluke da pokrene invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Ruski zvaničnici i gosti ruske državne televizije pozvali su na udare po američkom i zapadnom tlu zbog pomoći i oružja koje su Bajdenova administracija i druge članice NATO dale Kijevu.

Najnovija analiza sukoba u Ukrajini

Ruski predsjednik je u ponedjeljak potpisao ukaze o reorganizaciji ruske vojno-administrativne strukture. Jedan od ukaza lišava rusku Sjevernu flotu statusa zajedničkog štaba. Drugim ukazom se formalno ponovo uspostavljaju Lenjingradski vojni okrug i Moskovski vojni okrug. Pri tome, Lenjingradski vojni okrug preuzima većinu teritorije koja je ranije bila pod ruskom Sjevernom flotom, a Moskovski vojni okrug veći dio teritorije koja je ranije bila pod Zapadnom vojnom jedinicom, objavio je ISV u svojoj najnovijoj analizi sukoba u Ukrajini.

Vježba NATO snaga
FOTO: TAMAS VASVARI/EPA

ISV ističe da drugi ukaz koji je potpisao Putin uključuje i četiri regiona Ukrajine koje je Rusija prisvojila u jesen 2022.: Hersonsku, Zaporošku, Donjecku i Lugansku oblast, kao i Krim, okupiran 2014. godine.

– Uključivanje okupiranih i neokupiranih dijelova ukrajinske teritorije sugeriše da Rusija drži maksimalističke ciljeve u Ukrajini i nastoji da u potpunosti apsorbuje svih pet ukrajinskih teritorija u sastav Ruske Federacije, piše ISV.

Sprema se sukob protiv NATO-a?

Ruski vojni analitičar Jurij Fedorov ranije je rekao ruskom istražnom sajtu da ponovno uspostavljanje Lenjingradskog vojnog okruga znači da se Rusija sprema za moguće sukobe sa baltičkim zemljama i NATO alijansom.

Lenjingradski vojni okrug, koji se nalazi u blizini nove članice NATO, Finske, ključna je komponenta ruskih oružanih snaga koja nadgleda dijelove strategije nacionalne odbrane u zapadnom regionu Rusije.

Pročitajte još

Finska i Rusija imaju granicu od 1287 kilometara. Finska se pridružila NATO-u prošle godine kao odgovor na Putinovu sveopštu invaziju na Ukrajinu. Baltičke države – Estonija, Litvanija i Letonija, radile su tokom invazije na jačanju svoje odbrane dok su slale pomoć Ukrajini.

Mađarska je ipak “popustila”

Švedska je uklonila posljednju prepreku za ulazak u NATO kada je mađarski parlament u ponedjeljak ratifikovao njen zahtjev za pridruživanje alijansi.

2010. godine, Lenjingradski vojni okrug je spojen sa Moskovskim okrugom, Sjevernom i Baltičkom flotom u Zapadni vojni okrug. Međutim, u avgustu prošle godine ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je aktivno formiranje ovih vojnih okruga, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije