Regioni

PUTOKAZI ZA TURISTE Prirodne ljepote u Gradiški sve privlačnije

Vjerski objekti, prirodne atrakcije, arheološka nalazišta, izletišta i druga mjesta u Potkozarju i Lijevče polju biće uskoro dostupniji turistima i vikendašima, nakon obilježavanja planinarskih staza, postavljanja signalizacije i putokaza.

PUTOKAZI ZA TURISTE Prirodne ljepote u Gradiški sve privlačnije
FOTO: GORAN UGREŠIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Projekti turističke signalizacije na području Gradiške, koje finansira više domaćih i inostranih organizacija, biće završeni tokom ovog ljeta. Riječ je o 12 lokacija u gradu i 42 lokacije u ruralnim područjima, većinom Potkozarju.

Turistička signalizacija u gradskoj zoni obezbijeđena je uz pomoć gradske uprave i Razvojne agencije Gradiška, te programom Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Planinarske staze

Veći dio ovih poslova je završen. Novcem iz budžeta grada Gradiška i lokalne Turističke organizacije, obezbijeđeni su troškovi postavljanja signalizacije na ostalim područjima.

– U saradnji sa Šumskim gazdinstvom Gradiška i Planinarskim društvom “Patrija” iz Prijedora dogovoreno je uređenje i obilježavanje planinarskih staza na Kozari. To su pješačke, biciklističke i druge staze, jezera, izletišta, pećine, etno-domaćinstva, vjerski objekti. To je, u sadašnjoj situaciji, bitno izmijenjenoj zbog svjetske epidemije korona – kazao je za Srpskainfo Miloš Vujnić, direktor Turističke organizacije Gradiška.

FOTO: GORAN UGREŠIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: GORAN UGREŠIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Takođe je u završnici izrada karte planinarskih staza, koje će takođe obilježiti i mapirati.

– Obezbijedili smo table pomoću kojih će svaki rekreativac odnosno ljubitelj prirode imati dovoljno informacija gdje se šta nalazi, u kojem pravcu, koliko je udaljeno, zbog čega je važno, kakav značaj ima u našoj turističkoj ponudi – navodi Miloš Vujnić, potencirajući saradnju sa Zavičajnim muzejom, Kulturnim centrom i drugim ustanovama kulture.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
Miloš Vujnić

Služba spasavanja

Najatraktivnija područja za izletnike su od Mičija, gdje je već izgrađen planinarski dom do sela Kozara, zaselak Subotići, gdje je u planu adaptacija stare škole. Ovaj objekat će, pored ostalog, služiti i u turističke svrhe.

U saradnji s Razvojnom agencijom i gradskom upravom, u partnerstvu s agencijama iz Hrvatske i Crne Gore, Turistička organizacija Gradiška zacrtala je formiranje Centra za regionalnu gorsku službu spasavanja u selu Kozara. Projekat vredan 300.000 evra je odobren, a realizacija je u toku.

FOTO: GORAN UGREŠIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: GORAN UGREŠIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Osim navederne službe, tu će biti smještajni kapaciteti, sala za prezentaciju programa, predstavljanje domaćih, autohtonih proizvoda kozarskog i potkozarskog kraja, prostor za turiste. Radovi će početi krajem septembra, a projekat traje 24 mjeseca.

Arheologija

Planirano je takođe obilježavanje javnih institucija, kulturno-istorijskih spomenika i prirodnih ljepota. Na spisku su takođe arheološka nalazišta i spomenici kulture zaštićeni od strane Republičkog zavoda za priorodno i kulturno-istorijsko nasljeđe.

Vujnić naglašava da je u toku i realizacija projekta „Kuća Lijevča i Potkozarja“, u centru grada, gdje će ljetos ponuditi domaće poljoprivredne proizvode, suvenire, tradicionalne vrste pića.

– „Kuća Lijevča i Potkozarja“ mnogo će značiti i za promociju svih turističkih potencijala Gradiške. Ovaj projekat je u toku i on će biti uskoro završen – navode u Turističkoj organizaciji Gradiška.

Sava

Ovdje planiraju i projekte kojim će oživjeti sadržaje na Savi. Osim ribarske staze, u toku je nabavka nekoliko čamaca, a u saradnji s Udruženjem “Naša Sava” i gradskim institucijama turistički poslenici iz Gradiške odlučni su da nabave turistički brodić i urede kupališta na Savi.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Turističku ponudu će upotpuniti, navode Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja, i Miloš Vujnić, direktor Turističke organizacije, zajedničkim „Adrion projektom“, vrijednim 200.000 evra. Riječ je o rimskim rutama, uključujući grad Servicium, regionalnom projektu gdje gradiški kraj ima veliki značaj zbog važne istorijske uloge.

Park pored magistrale

U toku je uređenje parka pored magistralnog puta Gradiška – Banjaluka, koji će imati multifunkcionalni karakter, namijenjen primarno djeci s posebnim potrebama, ali i ostalima.

Projekat vode Udruženja „Duga“ i „Patar Kočić“ u saradnji s Turističkom organizacijom i Zavičajnim muzejom. Inicijator je odbornik Tomislav Kovačević, a najveći dio novca obezbijedili su donatori.