Sudbine

"RADI KAO DA IMA PLATU 3.000 EVRA" Vozač autobusa koji je SVE ODUŠEVIO poručuje da nema para koje mogu da KUPE POŠTOVANJE

Dok se još bunovni prevoze do posla "Lastom" ili se umorni vraćaju svojim domovima, putnicima na liniji Surduk - Zemun zagarantovana je jedna, danas možda zaboravljena stvar - ljubaznost.

"RADI KAO DA IMA PLATU 3.000 EVRA" Vozač autobusa koji je SVE ODUŠEVIO poručuje da nema para koje mogu da KUPE POŠTOVANJE
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/BLIC

 Darko Lepović Lepi (38) kako ga znaju svi putnici na ovoj liniji, svakoga dana sve one koji uđu u autobus pozdravi onako kako je red kada se uđe u kuću ili radni prostor.

– Dobro jutro, dobar dan, dobro veče, kako ste, prijatno veče…” samo su neke od rečenica sa kojima Darko Lepović iz Šimanovaca , pozdravlja putnike i čini im dan ljepšim.

U današnje vrijeme, ovakav odnos ljudi prema ljudima na prvom mjestu, pa onda i samim ljudima, veoma je rijedak, zbog čega je priča o Darku koja koju je sa korisnicima Fejsbuka podelio Zlatko Šobot, postala pravi hit na društvenim mrežama, te i povod da probamo da ga pronađemo, piše Blic.

Kako je rekao na početku razgovora za, sa većinom putnika ostvario je odnos i van kabine autobusa, te su prijatelji i van posla. O samom razlogu zašto je postao popularan, kaže da je za njega to sasvim normalna stvar.

– Dok me još nisu upoznali, kada sam počeo da radim i da koristim te neke normalne i učtive pozdrave, prvo su me pitali zašto ne snimim to na kasetu, lakše je. Nasmejao sam se i nastavio normalno da ih pozdavljam i navikli su na to. Danas me poštuju, pa i evo već pet i po godina se družimo i vozimo – kaže nam on na početku razgovora.

Pitaju za zdravlje

Putnici, bez obzira na pol i godine rado pričaju sa njime. Kako nam kaže, postalo je normalno da se pitaju međusobno za zdravlje.

Način na koji ljudima popravlja dan, vraća mu se kroz osmijehe zadovoljnih putnika, odnosno, prijatelja, kako ih zove, te je već postala rutina da se kući vraća sa kesom punom slatkiša koje dobija u znak zahvalnosti.

– Postala mi je rutina da pričaju sa mnom, svaki dan mi daju poklone, da li krem bananicu, čokoladu, domaće kolače, sad maske i alkohol. A sve to dolazi iz tog ljudskog odnosa, i činjenice da ih uvijek ispoštujem. Ako je loše vreme, zamole me da im stanem tamo gdje im je bliže do kuće ili posla. Ako se desi da dođem ranije od intervala na koji su navikli, znam da će doći i onda sačekam da stignu. Jednostavno, volim svima da pomognem, ako ne mogu da im pomognem, neću ni da odmognem – kaže Darko.

Sendvič na poklon

Od svih putnika, istakao je jednog gospodina koji mu stalno, nakon što plati kartu, pokloni i sendvič. Takve stvari, kako kaže, popravljaju dan i čine da turobna stvarnost, makar na trenutak padne u zaborav. Poznanastva koje je stekao na poslu, prebacio je i van njega, te je sa mnogim putnicima razvio pravo prijateljstvo. Takav jedinstven odnos, kako je rekao, pomoglo mu je i da raste kao čovjek.

– Neko je prokomentarisao da radim kao da imam tri hiljade evra platu. To mene ispunjava, našao sam sebe u ovom poslu. I nema tih para koje mogu da kupe poštovanje i ljubav koje dobijam od putnika. Tako je, već sam rekao od prvog dana. Sa devedeset putinka van posla imam prijateljske odnose. Gdje god da se pojavim na teritoriji Stare Pazove, bilo butik, bilo pekara, svi me prepoznaju i rado pozdravljaju, bez obzira na godine. Ono što moram da dodam, jeste da za ovih pet i po godina, nikada nisam imao ružno iskustvo. Svakoga dana se unapređujem, i sudeći po reakcijama, napredujem sve više kao čovjek. A, to je, jedino važno – rekao nam je na kraju razgovora Darko Lepović, čovjek koji vraća osmijeh na lice i njeguje ono čega smo gladni danas – ljudskost.