Biznis

RADIMO LI SVE NAOPAKO Stručnjaci otkrivaju kada je najbolje vrijeme za ODLAZAK U PENZIJU

Stručnjaci insistiraju na tome da ćete biti srećniji i da ćete živjeti duže ako vječno radite, ali sa opuštenijim rasporedom.

RADIMO LI SVE NAOPAKO Stručnjaci otkrivaju kada je najbolje vrijeme za ODLAZAK U PENZIJU
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ako želite da saznate kada je pravo vrijeme da se penzionišete, internet će vam rado ponuditi brdo finansijskih kalkulatora.

Ono što će se malo stručnjaka zapitati je da li bi uopšte trebalo da se penzionišete.

Stručnjaci su intervjuisali ljude starosti od 70 do 100 godina kako bi bolje razumijeli šta doprinosi zadovoljstvu životom. Svaki od intervjuisanih izjavio je da i dalje radi.

Previše vremena provedeno bez ikakve svrhe povezano je sa osećajem tuge i nezadovoljstva. Važno je da nastavite da imate neku preokupaciju!

To ne treba da bude neprestani rad, već aktivnosti, savjetuju stručnjaci.

Neki smatraju da svoju karijeru čak potpuno pogrešno prilagođavamo ritmu našeg života, prisiljavajući ljude da proživljavaju najproduktivnije profesionalne godine dok odgajaju malu djecu, a zatim rade sve manje i manje u kasnijim godinama.

Umjesto profesionalnog sprinta koji traje četiri decenije i koji se naglo završava sa 65 godina, stručnjaci smatraju da bismo trebali da imamo obrnuti pristup.

U 20-im i 30-im bi trebalo da se posvetimo djeci i njihovom odgajanju, a zatim da potpuno operativna karijera počne u 40-im i završi se u osamdesetim godinama, piše portal BizLife.