Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Radionica za učenike u Kotor Varošu: Čuvati maternji jezik, poštovati tuđi

Kultura
Autor:

Foto: Srna

Direktor Narodne biblioteke Kotor Varoš Bojana Vasić rekla je danas da je dužnost naroda da čuva maternji jezik, a tuđi da poštuje jer ako izgubi svoj jezik i nema svoje knjige ne može se nazvati narodom.

– Upravo to nam prijeti zbog sve većeg korištenja i usvajanja stranih riječi u svakodnevnoj komunikaciji. To je najvidljivije kod mladih, koji sve više koriste riječi iz engleskog jezika – naglasila je Vasićeva i istakla da se društvo mora posvetiti ovom problemu.

Najveću odgovornost, smatra ona, snosi obrazovni sistem, koji ovome treba da pristupi sa velikom posvećenošću.

Foto: Srna

– Najbitnije je da svi što prije shvatimo da nam je dužnost da čuvamo maternji jezik, a tuđi da poštujem – poručila je direktor Narodne biblioteke koja je povodom 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika, organizovala radionicu za učenike osnovnih škola “Petar Petrović Njegoš” iz Maslovara i “Petar Kočić” iz Šipraga.

Vasićeva je naglasila da ova ustanova bar dva puta godišnje organizuje radionice.

Bibliotekar pedagog iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Jelena Jokić održala je predavanje o temi očuvanja srpskog jezika i ćirilice, kao osnovnog kulturnog identiteta srpskog naroda.

Ona je istakla da je radionica osmišljena tako da djeca na kreativan način uče o srpskom jeziku.

– Djeca su kroz igru dopunila svoje znanje o pravopisu i vrstama riječi, kao i pravilnom izražavanju u srpskom jeziku. I pored sve većeg interesovanja za strane jezike, naš maternji jezik, ipak, opstaje, jer čemu znanje stranog jezika, ako svoj ne poznajemo – rekla je Jokićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO