Gradovi

RADNICI POZVANI DA UZMU OTPREMNINE Gradska administracija Trebinja smanjuje broj zaposlenih

U trebinjskoj gradskoj administraciji i dalje je oko stotinu radnika viška iako je u posljednje dvije godine broj zaposlenih smanjen za njih 105.

RADNICI POZVANI DA UZMU OTPREMNINE Gradska administracija Trebinja smanjuje broj zaposlenih
FOTO DUBRAVKA COLOVIĆ/RAS SRBIJA

U gradskoj upravi navode da su zatekli 334 radnika nakon preuzimanja vlasti prije dvije godine, ali da su uspjeli da taj broj do sada smanje za 105 zaposlenih.

U cilju daljeg  smanjenja broja zaposlenih trebinjska gradska uprava uputila je javni poziv za sporazumni prekid radnog odnosa službenika i namještenika u ovoj upravi uz naknadu.

Kako je navedeno u pozivu, pravo na naknadu imaju zaposleni kojima će do starosne penzije krajem 2020. godine nedostajati manje od dvije godine, pa do onih kojima će da bi ostvarili ovo pravo nedostajati do 15 godina.

Novac za naknade biće obezbjeđen iz gradskog budžeta, a kreće se od 30 do 55 prosječnih plata u gradskoj upravi u 2017. godini.

Iznosi koje radnik gradske administracije će dobiti, ukoliko sporazumno prekine radni odnos, su od 23.000 do 46.000 KM. To je jedan od načina da se pokušamo izboriti sa viškom zaposlenih i da jedan broj radnika bude zbrinut, kako bi ispoštovali Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi RS – objašnjava Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

On dodaje da se iz gradskog budžeta ne može izdvojiti više novca, kako ne bi trpile druge kategorije stanovništva koje su korisnici budžeta i kako se ne bi usporavali započeti socijalni programi.

– Planirali smo da ovaj period kad budemo isplaćivali otpremnine nekako istrpimo, ali bi poslije tri godine imali rastrećeniji budžet i više novca bi mogli izdvajati za započete programe i infrastrukturu – navodi on.

Foto Dubravka Colović/RAS Srbija
Foto Dubravka Colović/RAS Srbija

Isti javni poziv radnicima gradske administracije bio je upućen i početkom godine, a otpremninu su uzela četiri radnika kojima nije trebalo još mnogo vremena do starosne penzije.

Prvi poziv je bio za radnike koji imaju do 10 godina do starosne penzije, a u novom pozivu ova stavka je povećana na 15 godina.

Ćurić kaže da će biti izdvojeno  i oko 20 odsto viša novca iz budžeta grada za te namjene.

– U cilju smanjenja broja zaposlenih u gradskoj administraciji formirali smo i nova javna preduzeću. Bilo je komentara zašto se to radi kad opet ta preduzeća koriste novac iz budžeta. Preduzeću „Ekologija i bezbjednost“, u okviru koga je i civilna zaštita, dio novca daju i Hidroelektrane na Trebišnjici i tako je budžet grada rasterećen. Formiranjem novog javnog preduzeća „Parking servis“, osim što se raterećuje gradska administracija, radnici dosadašnje parking službe će imati više prostora da budu nagrađeni ako dobro rade – navodi Ćurić i dodaje da je sve urađeno po zakonu.

On kaže da je Trebinje jedna od rijetkih lokalnih zajednica u RS koja je preduzela mjere da se smanji broj zaposlenih u gradskoj upravi, a da ne ugrozi funkcionisanje.

– Bilo je, nažalost, i ukidanja određenih radnih mjesta, pa je jedan broj ljudi proglašen neraspoređenim i nakon tri mjeseca su ostali bez posla – kaže Ćurić.

U sindikalnoj organizaciji gradske uprave koja djeluje pri Sindikatu uprave RS nisu željeli da komentarišu javni poziv, uz objašnjenje da će o svemu razgovarati sa radnicima.

Prosječna plata zaposlenih u trebinjskoj gradskoj upravi, bez plata funkcionera, u 2017. godini je bila 813 KM.

Nema osnova za reagovanjem

Zdravka Dangubić, predsjednica sindikalne organizacije trebinjske gradske uprave koja djeluje pri Sindikatu lokalne samouprave, uprave i javnih službi kaže da sindikat nema osnova da reaguje, a da ima nezadovoljnih radnika.

– Radnici su pozvani da sporazumno raskinu radni odnos i nisu proglašeni tehnološkim viškom. Poziv je na dobrovoljnoj osnovi i na službenicima je da se sami odluče da li će prihvatiti ponudu, pa sindikat nema osnova da reaguje. U razgovoru sa radnicima smo saznali da su nezadovoljni ponuđenim iznosom otpremnine, naročito oni koji imaju više godina do starosne penzije – rekla je ona.