Banjaluka

Radojičić: I bez titule Evropske prestonice kulture realizovaćemo izabrane projekte

U narednih par sedmica gradske vlasti će procijeniti šta to od ukupnog projekta Evropska prestonica kulture 2024, Banjaluka može sama dalje da realizuje, uz želju da zažive kvalitetni kulturni projekti, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić, nakon sastanka sa predstavnicima Tima za kandidaturu Banjaluke za EPK.

Radojičić: I bez titule Evropske prestonice kulture realizovaćemo izabrane projekte
Foto: Grad Banjaluka/RAS Srbija

On je naglasio da je urađen ogroman posao i odličan projekat za kandidaturu Banjaluke za EPK 2024. godine.

Iza ovog projekta je stala gotovo cijela kulturna scena našeg grada, uz Bihać i Jajce, te pokazala visok stepen jedinstva u radu za aplikaciju EPK 2024. Bilo bi šteta baciti svu energiju i znanje koji su uloženi u koncipiranje različitih sadržaja i zbog toga nastavljamo rad kroz koji ćemo realizovati izabrane projekte iz aplikacije. Iskustva drugih gradova koji nisu prošli kao evropske prestonice kulture, a imali su kvalitetne programe, pokazuju da se može raditi dalje uz drugačiji pristup – objasnio je Radojičić.

On je napomenuo da je Banjaluka u Briselu bila u konkurenciji sa „gradom iz države neusporedivo većih finansijskih kapaciteta“.

– Iako mislimo da je naš projekat bio mnogo kreativniji i bolji, čini se da je ipak presudila logistika, ali i geopolitika – kazao je Igor Radojičić

Šef tima za kandidaturu Banjaluke za EPK 2024, Marko Bilbija, rekao je da je u ovom projektu praktično učestvovala cijela banjalučka kulturna scena i da je rađen u skladu sa Strategijom razvoja kulture u gradu.

– Mi smo uspjeli da kanališemo energiju koja se okupila oko ovog projekta. Ovim smo, zapravo, pokazali koliki je kapacitet naše kulturne scene. Projekat EPK Banjaluka 2024. je rađen u skladu sa strategijom razvoja kulture u gradu. Radeći na projektu postavili smo odličan temelj koji može da se nadograđuje. Zadržali smo veliku energiju koju smo imali kroz cijeli projekat i spremni sma da nastavimo sprovoditi projekte koje smo definisali kroz rad na aplikaciji – naveo je Bilbija.