Politika

Rakić: Cilj albanske inicijative o ujedinjenju Mitrovice je da se protjeraju Srbi sa vjekovnih ognjišta

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da namjera gradonačelnika južnog dijela Kosovske Mitrovice da preuzme kontrolu i nad sjevernim dijelom grada, ima za cilj da protjera Srbe sa njihovih vjekovnih ognjišta.

Rakić: Cilj albanske inicijative o ujedinjenju Mitrovice je da se protjeraju Srbi sa vjekovnih ognjišta
Foto: Facebook/screenshot

Rakić je podsjetio da u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, koji je pod kontrolom Prištine, više ne živi nijedan Srbin.

On je istakao da nije prvi put da gradonačelnik južne Mitrovice, ali i političari iz Prištine pokažu pretenzije da zauzmu i Sjevernu Mitrovicu.

Ta namjera da gradonačelnik južne Mitrovice pripoji sjevernu Mitrovicu ima upravo taj cilj, da nas protjera sa naših vjekovnih ognjišta. Imamo poruku za gradonačelnika južne Mitrovice: mi ostajemo dole i borićemo se mirno, nenasilno, demokratski i nećemo otići sa tog prostora – rekao je Rakić.

U južnoj Mitrovici za sutra je zakazana vanredna sjednica Skupštine opštine, na kojoj će se razmatrati inicijativa gradonačelnika južne Mitrovice Agima Bahtirija o “ponovnom ujedinjenju sjeverne i južne opštine Mitrovica”.

Kosovska Mitrovica je podijeljena nakon NATO bombardovanja 1999. godine duž rijeke Ibar, na sjeverni dio, u kome živi pretežno srpsko stanovništvo, i na južni dio, u kome živi pretežno albansko stanovništvo.

U južnoj Mitrovici živi oko 110.000 stanovnika i većina su Albanci, uz manje zajednice Bošnjaka, Turaka, Roma, Aškalija, Egipćana i Goranaca.

U sjevernoj Mitrovici živi oko 20.000 stanovnika, od kojih su 17.000 Srbi, a 3.000 manjine – i to najviše čine Albanci, Bošnjaci, Romi i ostali.