Politika

Ranije bila Srpkinja: Klub Bošnjaka u Vijeću naroda osporio imenovanje Dragane Čavke u Upravni odbor RTRS

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske osporio je imenovanje Dragane Čavke u Upravni odbor RTRS, u koji ju je kao pripadnicu bošnjačkog naroda, a kako se Čavka izjasnila, imenovala Narodna skupština.

Dragana Ristić Čavka
FOTO: DRAGANA RISTIĆ-ČAVKA/FACEBOOK/SCREENSHOT

Klub Bošnjaka je donio odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o izboru za člana UO RTRS za osobu Dragana Čavka. Po zakonu o javnom servisu to mjesto, član UO moraju biti iz reda Srba, Hrvata, Bošnjaka. NSRS je na prijedlog komisije za izbor i imenovanja imenovala iz reda Bošnjaka Draganu Čavku koja se po našim saznanjima izjašnjavala kao Srpkinja, a ona je predložena na poziciju koja pripada Bošnjacima. Slijedeći te informacije Klub Bošnjaka je odlučio da pokrene veto da bi se utvrdilo ko je u stvari Dragana Čavka, je li Bošnjakinja ili nije, rekao je za N1 predsjednik Kluba Bošnjaka Alija Tabaković.

Pročitajte još

Čavka će tako sačekati imenovanje dok prođe procedura u Vijeću naroda, eventualno i u Ustavnom sudu BiH.

Po dosadašnjoj praksi, upućeni kažu da će biti teško dokazivati ko je Srbin, a ko Bošnjak, jer su zakoni dali pravo slobode izbora, a taj mehanizam često se u praksi zloupotrebljavao.

Dragana Čavka, ranije Ristić, bila je pomoćnica ministra turizma Republike Srpske, a u prethodnim ciklusima izjašnjavala se kao Srpkinja. Nakon udaje za tada potpredsjednika SBB, Admira Čavku, s prezimenom je, ispostaviće se, promijenila i nacionalnu pripadnost.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu