Politika

Rasprava o primanjima policijskih službenika na nivou BiH, Tegeltija poručio: Cilj je uvođenje reda kada je riječ o platama

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da se sa policijskim službenicima i drugim zaposlenim u institucijama BiH radi na izmjenama zakonskih rješenja koje će uvesti više reda u oblast radno-pravnog statusa i plata.

Rasprava o primanjima policijskih službenika na nivou BiH, Tegeltija poručio: Cilj je uvođenje reda kada je riječ o platama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Uspostavili smo kontakte i komunikciju sa sindikatima i u dogovoru sa Sindikatom policije napravili radnu grupu koju čine ministarstva pravde, bezbjednosti i finansija i trezora, te tri predstavnika Sindikata. Postoji problem kada su u pitanju svi zaposleni u institucijama BiH, a to je činjenica da je u dva navarata smanjivana osnovica za plate – rekao je Tegelgija.

Odgovarajući na sjednici Predstavničkog doma parlameta BiH na pitanje poslanika Edite Đapo /SBB/, Tegeltija je podsjetio da nikada nije vršena korekcija na više, iako su postojale neke najave, te da je Savjet ministara potvrdio budžet kojim je bilo predviđeno povećanje osnovica za plate zaposlenima u institucijama BiH.

Pročitajte još

– Početkom pandemije Predsjedništvo BiH je vratilo budžet na doradu i zatražilo da se planiraju sredstva za borbu protiv kovida 19, a da plate ostanu na istom novou. Ono što jesu problemi kada je riječ o fondu plata jeste da nije mali, ali su plate nepravedno podijeljene – dodao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, jedan broj ljudi ima jako visoke, a jedan broj niske plate.

On kaže da je sa sindikatima dogovoreno da će sa predstavnicima ministarstava pripremiti sve što smatraju da je potrebno u sistemu plata zaposlenih i sve što je u vezi sa njihovim radno-pravnim statusom sa prijedlogom koji će biti razmatran na Savjetu ministara kako bi se napravili više reda i pravde.

– Kada se napravi korekcija za nešto niže od pet odsto neko dobije nekoliko stotina maraka, a najniže rangirani službnici dobiće 20 do 30, najviše 50 KM – pojasnio je Tegeltija.

On je napomenuo da su obezbijeđena i sredstva za dodatno zapošljavanje policijskih službenika u Graničnoj policiji i Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, kao i za kapitalna ulaganja i nabavku opreme.

Poslanik SBB-a Đapo je u poslaničkom pitanju ukazala da policijski službenici u agencijama na nivou BiH nemaju osiguranje, sistematske preglede na šta je već ranije ukazivao Sindikat policijskih službenika.

Ona je nakon odgovora Tegletije rekla da je ohrabrena uspostavljnjem dijaloga sa sindikatima i izrazila nadu da će nepravda prema policijskim službenicima biti što prije ispravljena.

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević odgovarala je na poslaničko pitanje koliko je prvačića upisano u osnovne škole u BiH s obzrom da je od rata do danas zatvoreno više od 500 škola.

Gudeljevićeva je rekla da je u školsku 2014/2015. godinu upisano 33.620, u 2015/16 33.304 učenika, 2016/17 32.480, u školskoj 2017/18. godini 31.198, u 2018/19 30.782 dok je u 2019/20. školskoj godini upiasno 29.228 učenika.

Ministar civilnih poslova je napomenula da je riječ o podacima Agencije za statitku BiH.

Poslanik Damir Arnaut uputio je poslaničko pitanje vezano za policijsku pratnju i štićene ličnosti ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Selmi Cikotiću, koji je rekao da u ovom trenutku nije u mogućnosti konkretno da odgovori.

Prihvati notifikacije