Biznis

RASTEREĆENJE PRIVREDE I STATUS RADNIKA Privrednicima milioni, zaposlenima mrvice na plate

Vlada Republike Srpske je u posljednje dvije godine privrednicima značajno izašla u susret kada je riječ o rasterećenju poslovanja, a sam premijer Radovan Višković tvrdi da je iz budžeta privrednicima otišlo gotovo 100 miliona KM u ovom periodu.

RASTEREĆENJE PRIVREDE I STATUS RADNIKA Privrednicima milioni, zaposlenima mrvice na plate
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Portal Srpskainfo je provjerio koja su to značajnija rasterećenja koja su dobili poslodavci i da li su se te olakšice odrazile na materijalni položaj radnika u Republici Srpskoj.

Vlada RS je u drugoj polovini 2018. godine povećala neoporezivi dio plate sa 200 na 500 KM uz uslov da tu razliku dobiju zaposleni. Dakle, država se odrekla dijela prihoda u korist radnika. Sukcesivno su preuzimane obaveze u naknadi za bruto plate svih porodilja u Republici Srpskoj i od ove godine poslodavci nemaju ništa s tim u smislu finansija. Takođe, smanjena je stopa doprinosa sa 0,8 na 0,6 odsto za nezaposlenost čime je cijeloj privredi ostalo 10-ak miliona maraka.

Od polovine prošle godine na snazi je Zakon o podsticajima u privredi, koji omogućava poslodavcima da vrate jednu ili dvije trećine poreza i doprinosa ako povećaju plate radnicima.

Kada se istovremeno pogledaju plate koje prikazuje Zavod za statistiku RS, onda vidimo da je prosječna plata na kraju ove godine bila veća za 38 KM u odnosu na kraj 2018, i iznosila je 939 KM.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Međutim, plate u privredi, ako izuzmemo elektroenergetski sektor, znatno su ispod prosjeka, a u prerađivačkoj industriji, koja zapošljava najveći broj radnika u RS, prosječne plate su na kraju godine bile 763 KM, što je povećanje za 44 KM u odnosu na godinu ranije.

Pročitajte još

U poljoprivredi su plate porasle za 8 maraka u prosjeku, u građevinarstvu 22 KM, trgovini 66 maraka, dok su u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijejerstvu plate manje za 4 marke. Upravo u ovom sektoru i u trgovinama su najniže plate i iznose 662 i 647 KM.

Ne treba zaboraviti da poslodavci dobijaju čisti keš kroz projekte zapošljavanja, odnosno za radnike koji stiču prvo radno iskustvo. Zavod za zapošljavanje za te radnike plaća obaveze godinu dana pod uslovom da ti radnici nastave tu da rade. Postoji još nekoliko projekata za zapošljavanja i svi oni se odnose na vrlo konkretne novčane podrške – kaže za Srpskainfo Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Ona podsjeća da poslodavci iz oblasti tekstilne, kožne i obućarske industrije u RS nekoliko godina imaju dodatnu olakšicu, a to je samo jedna trećina izdvajanja poreza i doprinosa na plate zaposlenih.

Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija
Ranka Mišić

– Međutim, povećanje plata u ovim djelatnostima je neprimjetno, dok finansijski izvještaji velikih kompanija iz ovih djelatnosti pokazuju impozantne neto rezultate u poslovanju. Nemamo mi ništa protiv zarada vlasnika, ali gdje je tu udio radnika koji je omogućio takav profit – ističe Mišićeva.

Njeno mišljenje je da je Vlada RS “nježna, fleksibilna i umilna” kada su u pitanju zahtjevi poslodavaca.

Pročitajte još

– Taj odnos je nemoguće ne primjetiti. Mi ne bismo imali ništa protiv toga kada bi se njihovo bogaćenje prelijevalo i na plate radnika. Prosječna plata u privredi je 700 KM i to je tuga – upozorava Mišićeva.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da povećanje plata u privredi u posljednjoj godini potvrđuje da su se rasterećenja odrazila i na položaj radnika.

– Ne mogu da tvrdim da su svi poslodavci povećavali plate, ali u mojoj firmi su rasle i desetak odsto. Zahvaljujući rastu plata, u mojoj firmi je neto rezultat značajno lošiji u odnosu na prethodnu godinu. Pritom, imali smo i rast prometa sedam odsto. Dakle, pitanje je da nije bilo podrške Vlade i rasterećanja koliko bi izgurali ovu godinu – objašnjava Trivić.

Kaže da ne može dati ocjenu da li su svi poslodavci dali maksimum za položaj radnika, ali je uvjeren da će imati probleme u poslovanju oni koji to nisu uradili.

– Kod god nije povećavao plate i poboljšavao uslove na radnim mjestima, taj nema šanse da preživi ovu krizu radne snage – izričit je Trivić.

Višković: Treba uraditi još

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković ocijenio je da je benefit rada Vlade i u tome da je cijena električne energije u Srpskoj povoljnija nego u Federaciji BiH.

– Imamo rast plata, penzija, pokrivenosti izvoza uvozom, zaposlenosti, budžeta i proizvodnje, te smanjenje deficita spoljnotrgovinske razmjene. Treba uraditi još i trudiću se da bude urađeno još više, jer je to moj zadatak – rekao je Višković.

On je najavio da će krajem februara biti održan okrugli sto “Privreda Republike Srpske i pravci daljeg razvoja”.

Inače, industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj je prošle godine zabilježila pad od čak 11,4 odsto, a neke industrije, poput proizvodnje namještaja, imale su pad nakon 10 godina rasta.

Prihvati notifikacije