Društvo

Rastu PRIHODI OD PUTARINA u Srpskoj: Vozači dnevno plate 22.000 maraka

Javno preduzeće “Autoputevi RS” dnevno prihoduje nešto više od 22.000 maraka od putarine na autoputevima Banjaluka – Gradiška i “9. januar”.

Rastu PRIHODI OD PUTARINA u Srpskoj: Vozači dnevno plate 22.000 maraka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ova računica proizilazi iz podataka o putarinama za prva dva mjeseca ove godine, koje smo dobili od ovog javnog preduzeća.

U tom periodu su za autoput Banjaluka Gradiška vozači uplatili 685.481 maraka, što je povećanje za oko 172.000 maraka u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno je na autoputu “9. januar”, na dionici Doboj – Prnjavor naplaćeno 613.649 maraka. Na ovoj dionici se putarina naplaćuje od 26. decembra 2016. godine.

– Od početka naplate putarine pa do sada izgrađenim dionicama autoputeva u Republici Srpskoj, godišnjim planom poslovanja, planiran je prihod od putarine u visini koja je i ostvarena – tvrde u “Autoputevima RS”.

Za dvije godine, kako je rekao direktor „Autoputeva RS“ Dušan Topić, od kada je u funkciji sistem naplate putarine, autoputevima Srpske prošlo je tri miliona vozila. Od vozača je u tom periodu naplaćeno ukupno oko 7,8 miliona KM. Topić je dodao da je od navedenog broja vozila, više od 2,6 miliona prve kategorije, odnosno putničkih automobila.

FOTO: Dejan Božić/RAS Srbija
FOTO: Dejan Božić/RAS Srbija

U ovom javnom preduzeću su sigurni da će se prihod od putarina iz godine u godinu povećavati, naročito poslije gradnje mosta na Savi koji će autoput Banjaluka – Gradiška, ali i “9. januar”, spojiti sa panevropskim koridorom 10 i autoputem Beograd – Zagreb.

– Isto tako, na povećanje prihoda, bez sumnje, uticaće i završetak kompletne dionice autoputa “9. januar” Banjaluka – Prnjavor, čijih je prvih deset kilometara u jesen prošle godine pušteno u saobraćaj.

Most na Savi

U Banjaluci su prošle sedmice predstavnici Republike Srpske i Evropske investicione banke potpisali sporazum o grantu od 6,8 miliona evra za izgradnju prekograničnog mosta kod Gradiške.

– Bez postojanja mosta i novog graničnog prelaza, rasterećenja grada i pravljenja moderne saobraćajnice, sve drugo je bilo samo djelimično korisno – rekla je premijerka RS Željka Cvijanović.

Autoput Banjaluka-Gradiška, koji je prije nekoliko godina pušten u saobraćaj, završava na rijeci Savi, a do graničnog prelaza sa Hrvatskom, koji se nalazi u centru grada, udaljen je oko sedam kilometara.

Šef delegacije EU u BiH Lars Gunar-Vigemark izjavio je da će čekanje na prelazak granice za vozače kamiona biti smanjeno sa 30 na 12 minuta, kao i da će biti potrebno da BiH i Hrvatska rade zajedno kako bi prelazak granice bio što sigurniji.

– Nadam se da će to biti jedan od najvažnijih graničnih prelaza između EU i BiH – istakao je on i dodao da se očekuje da za desetak godina dnevno tu granicu pređe 28.000 vozila.

Imovinsko-pravni odnosi za gradnju mosta su riješeni, a planirano je tender za gradnju bude raspisan u avgustu.

Cijena

Na autputu Banjaluka – Gradiška u funkciji je sistem otvorene naplate putarine i plaća se u zavisnosti od kategorije vozila, a za putnička auta cijena je 2,5 KM, dok je za 12 KM za četvrtu kategoriju vozila.

Naplata na autoputu “9. januar” je u modifikovanom otvorenom sistemu, cijena je definisana po pređenom kilometru i za putnička vozila iznosi 4 KM. Za četvrtu kategoriju vozila se plaća 20 KM.

Prihvati notifikacije