Svijet

RASTU TENZIJE Nakon Bajdenovih prijetnji Putinu, ruski ambasador u SAD putuje u Moskvu na konsultacije

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov otputovaće u Moskvu 20. marta, na konsultacije u vezi sa budućim bilateralnim odnosima dvije zemlje, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

RASTU TENZIJE Nakon Bajdenovih prijetnji Putinu, ruski ambasador u SAD putuje u Moskvu na konsultacije
FOTO: V. IVANOVIĆ/RAS SRBIJA

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov doputovaće 20.marta u Moskvu na konsultacije. Ambasador će prisustvovati sastancima u ruskom ministarstvu spoljnih poslova i drugim vladinim agencijama na kojima će se razmotriti načini popravljanja rusko-američkih odnosa koji su sada u krizi – saopštila je u srijedu ambasada na svom Fejsbuk nalogu, navodi TAS S.

Agencija prenosi da je ruska ambasada saopštila i da trenutna kriza u odnosima Rusije i SAD proizilazi iz nekonstruktivne politike Vašingtona i određenih nepromišljenih izjava američkih visokih zvaničnika, koje predstavljaju prijetnju da dođe do potpunog prekida bilateralnih veza dvije zemlje.

Ruska ambasada u Vašingtonu objavila je još jedan komentar na svom nalogu na Fejsbuku nakon poziva ambasadoru Anatoliju Antonovu na konsultacije u Moskvu, u kome je naglasila važnost nastavka dijaloga dvije strane.

– Zalažemo se za uspostavljanje dijaloga između dve stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koje su odgovorne za međunarodni mir i bezbednost – saopštila je ambasada, navodi agencija.

Rojters je ranije preneo da je Rusija pozvala svog ambasadora u SAD Anatolija Antonova u Moskvu na konsultacije o budućnosti rusko-američkih odnosa, nakon što je predsednik SAD Džo Bajden izjavio da će ruski predsjednik Vladimir Putin “platiti” za navodno miješanje u američke izbore.

U izvještaju agencije se navodi da je izjava američkog predsjednika uslijedila nakon objavljivanja nalaza američkih obaveštajnih službi, u kojima se tvrdi da ruski predsjednik Vladimir Putin stoji iza miješanja Moskve u američke izbore, a što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odlučno negirao.

Prihvati notifikacije