Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“RATA NEĆE BITI” Dodik poručio da građani Republike Srpske NEMAJU RAZLOGA ZA BRIGU

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Stepen bezbjednosti u Republici Srpskoj je visok i građani nemaju razloga za brigu, uprkos pojedinim zlonamjernim medijskim natpisima i ogromnim pritiscima koji dolaze sa Zapada, poručuje srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Niko nikoga u Srpskoj, kaže Dodik, neće slati u rat niti će biti rata.

Iz Republike Srpske za sve one kojima je nedavno oformljena Žandarmerija trn u oku, stiže poruka, da to nije nikakva paravojna formacija. Žandarmerija je oformljena da štiti građane, kaže srpski član Predsjendištva BiH, a mnogi su, poručuje, zaboravili da u BiH i dalje vrebaju terorizam i sve opasnija migrantska kriza.

– Najsavremeniji oblik danas, djelovanja protiv savremenih izazova terorizma i urušavanja bezbjednosti su Žandarmerije. I sad kad mi to uradimo, onda oni traže neke razloge u svemu tome. Da ima tu, i to je sada nešto novo, ta Žandarmerija nije stacionirana u Banjaluci kao posebne jedinice koje samo imaju u Centru bezbjednosti Banjaluka i tu djeluje. Ne, ta Žandarmerija može da bude upotrebljena i u Trebinju i u Novom Gradu i u Zvorniku i na bilo kom mjestu – kaže Dodik.

Žandarmerija je formirana reorganizacijom Jedinice za podršku i isključivo je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Foto: RTRS

Pripadnici Žandarmerije prolaze posebnu obuku za borbu protiv terorizma, a već su uveliko aktivni kad je u pitanju zaštita granica od ilegalnih prelazaka migranta.

– Posebno se obučavamo radi odgovora na eventualne bezbjednosne izazove koji mogu da budu ispred nas, naročito po pitanju sprečavanja terorizma, ali i ilegalnih migracija. I trenutno na istočnim dijelovima Bosne i Hercegovine pripadnici jedinice Žandarmerije pružaju u skladu sa potpisanim sporazumom pomoć Graničnoj policiji BiH na sprečavanju ilegalnih ulazaka migrant – ističe Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije Republike Srpske.

Ne samo da će pomoći u borbi protiv terorizma i migrantske krize, već će služiti i redovnim policijskim snagama u održavanju javnog reda i mira, pretresa nepristupačnih terena. Služiće i ličnoj i imovinskoj zaštiti svih građana. Sve pohvale osnivanju Žandarmerije stižu i od stručnjaka za bezbjednost.

Kažu, takve policijske formacije postoje u brojnim evropskim zemljama, a u borbi sa brojnim bezbjednosnim rizicima Žandarmerija je potrebna i Republici Srpskoj.

– Kada imamo jednu latentnu prijetnju od terorističkih napada kakave smo imali u Bosni i Hercegovini i migrantsku krizu koja u sebi sadrži duboke prijetnje. U smislu ugrožavanja javnog reda i mira, ugrožavanja i života građana i tako dalje. Naravno da je potez Vlade Republike Srpske o formiranju Žandarmerije za svaku pohvalu – kaže Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednosti.

To što neke političke snage, dodaje on, unaprijed osude sve poteze Vlade Republike Srpske kad je u pitanju bezbjednost, nije ništa novo.

– Više  čudi činjenica da pojedincima smeta jača, organizovanija, opremljenija i obučenija policija koja će da štiti građane Republike Srpske – ističe.

(ATV) 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO