Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ratari mogu da odahnu jer su spremne protivgradne rakete

Regioni
Autor:

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Tihomir Dejanović

Sistem Protivgradne preventive Republike Srpske koji pokriva široko područje od Une do Drine je u funkciji jer je nedavno počela nova sezona, kaže Tihomir Dejanović, direktor ovog javnog preduzeća.

On napominje da imaju dovoljno protivgradnih raketa te da je u toku modenizacija sistema protivgradne preventive, posebno u podruičjima gdje je njihovo djelovanje do sada bilo ograničeno.

– Nama u prilog idu i zalihe protivgradnih raketa iz prošle godine koje čine gotovo polovinu našeg potencijala za ovu godinu – kaže Dejanović. Sistemom Protivgradne preventive RS obuhvaćeno je 26 lokalnih zajednica sa 218 strelaca, a ukupno rapolažu sa 2.200 protivgradnih raketa.

– Radarima pokrivamo područje bivše Jugoslavije, što je kapitalna vrijednost u meteorološkom smislu. Očekujemo daljnje širenje na područje Hercegovine, a ponudili smo saradnju opštinama i gradovima u Federaciji BiH – rekao je Dejanović.

U Protivgradnoj preventivi RS ove godine planiraju primjenu prizemnih generatora za odbranu od grada u područjima pored granice sa Hrvatskom i u blizini aerodroma Mahovljani, gdje je njihovo djelovanje ograničeno.

– U ovom slučaju rješenje smo pronašli u prizemnim generatorima, smještenim na rizičnim mjestima za ispaljivanje raketa, pomoću kojih na gradonosne oblake djelujemo hemijskim sredstvima sa zemlje. Za pohvalu je saradnja sa stručnjacima iz Hrvatske koji su nam pomogli da usvojimo ovaj sistem, njegovu metodologiju. To je kod njih već u primjeni, a kod nas na početku – kaže direktor Dejanović napominjući da je u toku i podizanje novih radarskih centara na više mjesta, kako bi sistem protivgradne preventive bio bolje uvezan, a koordinacija pouzdanija.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Radarski centar u Novoj Topoli

Ove godine prvi put u funkciji biće i deset automatskih lansera, a radari na planinama Borja i Jahorina koristiće američke softvere posljednje generacije.

– U sistem protivgradne zaštite uključili smo Distrikt Brčko i opštinu Ugljevik. Od prvog maja krećemo u akciju  razmještanja 35 prizemnih generatora, uglavnom u pojasu Save i banjačučkog aerodroma. Zabrane ispaljivanja raketa više neće biti za nas nerješiv problem – rekao je Dejanović.

Protivgradna preventive RS uspostavila je odličnu saradnju sa sistemima protivgradne zaštite u zemljama u okruženju, prvenstveno zbog razmjene podataka i  prikupljanja blagovremenih informacija. Modernizacija djelovanja protivgradne preventive Republike Srpske koja obuhvata i dio Federacije BiH u području Gradačca, tokom tri godine košta 25 miliona KM. Sedstva su obezbjeđena iz budžeta RS.

Inače, prethodnih nekoliko godina, zbog elementarnih nepogoda, prvenstveno grada došlo je do višemilionskih šteta u voćnjacima te na poljoprivrednim usjevima i povrću.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO